hétfő, 2019. május 27., Hella

Gyerekbalesetek a vakáció idején

Itt a vakáció, a gyerekek sokkal több időt töltenek a szabadban, ilyenkor kell leginkább figyelni rájuk, hiszen ez a gyermekbalesetek „szezonja” is. Persze jó, ha megtanítjuk, hogyan tehetik biztonságosabbá hétköznapjaikat, de így sem tudunk minden sérülést kivédeni. Így nekünk, felnőtteknek is tudnunk kell, hogy mi a teendő abban az esetben, ha mindezek ellenére megtörténik a baj. Jó, ha tisztában vagyunk az alapvető szabályokkal, hogy ne kelljen azonnal orvosért rohanni, ha a gyermek kisebb sebesülést szerzett.

Gyerekbalesetek a vakáció idején
Mivel a gyermekek még nem tudják felmérni a veszélyt, sokáig egyáltalán nincs félelemérzetük, így sokkal jobban kell ebben a korban figyelnünk rájuk. A mi dolgunk egyrészt a megfelelő környezet kialakítása, másrészt tekintettel lenni arra, hogy nyáron a gyerekek egyre több időt töltenek a szabadban játékkal és sportolással. Rengeteg energia halmozódik fel bennük, amelynek ilyenkor gyakran nem tudnak határt szabni.
 
Sportolás közben a gyermekek állóképessége, kitartása, izomzata és a csapatszellem egyaránt fejlődik, azonban minden sportág tartogat veszélyeket is: egy kellemes nap horzsolással, ficammal, de akár töréssel is végződhet. Ha a gyermekeknek megtanítjuk az alapvető – például közlekedési – szabályokat, elkerülhetjük a komolyabb baleseteket. Nélkülözhetetlen a védőfelszerelések – kerékpározás közben a bukósisak, gördeszka és görkorcsolya esetén a könyök és a térdvédő – használata, melyek segítségével megelőzhető a fájdalmas sérülés vagy törés. Ha kirándulni megyünk, vigyünk magunkkal elsősegély-dobozt, hogy el tudjuk látni a sérüléseket, mivel a szennyezett sebeket mindig alaposan le kell fertőtleníteni. Amikor tényleg baj van, nincs idő a kétségbeesésre, minden perc számít. Ha úgy látjuk, hogy a sérülés ellátása meghaladja képességeinket, vagy életveszélyes a baleset, azonnal kérjünk segítséget! Kisebb baleseteknél mi magunk is orvosolhatjuk a bajt. Nagyobb biztonságban tudhatjuk szeretteinket, ha ismerjük az elsősegélynyújtás fortélyait.
 
A sebkezelés alapszabályai:
 
Vérzéscsillapítás, égés-forrázás esetén hűtés. Az apró vágások, horzsolások vérzése rendszerint magától csillapodik. Ha mégsem, a vérző területre steril gézzel gyakoroljunk enyhe nyomást 5–10 percen át, de ne nézegessük percenként, hogy elállt-e már, mert a friss alvadékot eltávolítva újra vérzést okozhatunk. Ha nem szűnik a vérzés, orvoshoz kell fordulnunk.
 
Sebtisztítás
A horzsolt, szennyezett sebet tiszta vízzel öblítsük le. A szappan használata nem javasolt, mivel irritálhat, csípő érzést okozhat. Csak a seb környékét tisztítsuk szappanos vízzel. Ha a sebben szennyeződés maradt, azt száraz, steril gézlappal töröljük ki. Nem szükséges hidrogén-peroxid oldatot, jódot vagy jódos fertőtlenítőszert használni, mert ezek károsíthatják az élő szöveteket.
 
Sebkezelés
A megtisztított seb teljes felületére vékony rétegben vigyük fel a sebkezelő készítményt. A cink-hialuronát-tartalmú Curiosa® színtelen gél, nem csíp, a gyulladás csökkentésével inkább nyugtatja és hűsíti a sérült szöveteket. Láthatatlan védőréteget képez a seb felszínén, ezzel gátolja annak felülfertőződését, és hámosító tulajdonsága révén gyorsítja a sebgyógyulást. Az égési sérülések ellátásában is alkalmazható, a gyulladt bőrt is nyugtatja, hámosodását serkenti. Napégett bőrön is jól alkalmazható.
 
Sebfedés
Amennyiben a seb olyan helyen van, hogy mechanikai védelme vagy a baktériumok távol tartása miatt szükséges a fedőkötés, a kötszert csak a sebkezelő készítmény megszáradása, felszívódása után helyezzük fel. A Curiosa® sebkezelő géllel kezelt sebre fedőkötés általában nem szükséges, mert állagának köszönhetően jól tapad a sebre, nem folyik le, nem zsíros, a bőrt és a ruhát nem színezi.
 
Kötéscsere
A kötést naponta cseréljük, steril kötszert alkalmazzunk kímélő ragtapasszal. Figyeljük a fertőzésre utaló jeleket. Orvoshoz kell fordulni, ha a betegnél a felsorolt tünetek közül bármelyik jelentkezik: hidegrázás, láz tapasztalható, a seb nem gyógyul, kellemetlen szagú, erősen váladékozik, váladéka gennyes, a seb környéke duzzadt, pír látható. Ilyen esetekben a tetanus oltás szükségessége is mérlegelendő.
 
Rovat: