szombat, 2019. február 23., Alfréd

Google-betegségek, google-betegek

Fáj, viszket, elváltozott a színe – de semmi kedvem orvoshoz menni, órákat ülni a váróban, összeszedni az ott ülőktől valami betegséget, meg egyáltalán heteket várni, mire időpontot kapok valahova. Inkább beütöm a Google-ba a tüneteimet, és máris megtudom, mi a bajom, mit kell tennem. Jó ez így?

A válasz nem egyértelmű igen vagy nem. Mert mi is a probléma? Az orvosokra várni kell, ráadásul nagyon kevés idő jut egy betegre, nem kapunk választ minden kérdésünkre, mert akkor és ott rögtön nem tudjuk feltenni őket. Másrészt vannak tünetek, melyekkel nem tudjuk milyen orvoshoz kellene fordulnunk, vagy éppen szégyelljük őket – a Google pedig (gondoljuk mi!) mindent tud és nem ítélkezik. Ugyanakkor az orvosok részéről érthető az ellenállás: míg ők több évet, esetenként évtizedet tanulták a diagnosztikát és gyógyítást, addig hogy jön egy keresőprogram (illetve az azt használó ember) ahhoz, hogy laikusként felállítson gyakran téves, a szükséges kezelés szempontjából káros diagnózist? A probléma óriási, kutatások szerint a Google-t használók nagy része egészségügyi témákban keresgél, nemcsak Magyarországon, hanem szerte a világhálón. Sajnos az interneten rengeteg a megtévesztő információ, a butaságból vagy szándékosan (profitszerzés céljából) hamis információ – a laikus, más szóval beteg ezek között sokszor csak nehezen tud különbséget tenni, ha egyáltalán sikerül neki.

Félretájékozódás, félrekezelések, féligazságok

A legnagyobb baj, hogy a Google csak azt adja ki, amit valaki már közzétett a neten. Ez a valaki éppúgy lehet a szakma legelismertebb orvosa, mint a sarki fűszeres. Aki nem ért hozzá, az áltudományos maszlagot is szentenciának hiszi, és minél többet olvas a témában, annál több, egymásnak ellentmondó „ténnyel” találja szembe magát. Nem csoda, ha végül már az orvosának sem hisz. Ráadásul ha például régóta fáj a fejünk, a lekülönbözőbb trópusi, egzotikus betegségeken keresztül az agydaganatig sokféle diagnózist kaphatunk a wGuglitól – de mit érünk el vele? Sem laborunk, sem röntgenünk, pláne CT-nk nincs, hogy bármely vélt diagnózist ellenőrizni tudjuk. Csak élő, hozzáértő ember képes arra, hogy megfelelő kérdéseket feltéve megállapítsa, mi a beteg baja. A Google csak nagyon egyszerű, mindenki számára nyilvánvaló esetekben lehet segítség, ha például megégtünk a napon, náthásak lettünk.

Orvosi vélemények a Google-ról

A betegek nagy része tehát megguglizza a tüneteiket, nincs mit tenni, az orvosoknak ezt a helyzetet is kezelniük kell, nemcsak magát a betegséget – hangoztatja Dr. Kevin Pho, aki az egyik legelismertebb amerikai orvosi blogger, s akinek véleményét a legrangosabb szaklapok is komolyan veszik. Persze nem kell messzire mennünk, van magyar vélemény is: dr. Meskó Bertalan maga is komoly figyelmet szentel az internetes kommunikációnak orvos és betege között. Úgy véli, hogy nincs értelme tiltakozni az internetes információ-szerzés ellen. Azt tartja előnyösnek, ha az orvos megbízható, orvosok által ellenőrzött webes források segítségével teszi tájékozottabbá betegét, lehetővé teszi azt, hogy otthon is utánanézhessen problémájának.

Megoldás?

Könnyen elérhető, megbízható információ kell, olyan, amit az orvos maga is ismer, olvasott, használ, és laikusok számára is érthető. Így a betegek otthon is megbízható információhoz juthatnak, és ezek birtokában fordulhatnak orvoshoz. Ezen kívül nagyon hasznos lenne, ha orvosaink néha elérhetőek lennének e-mailben, apróbb kérdéseket így is meg lehetne válaszolni! Nagyon komoly segítséget jelenthet az internet, ha például egy megállapított diagnózis közlése után a beteg mindent elolvashat, megtudhat, megnézhet a betegségéről. És legközelebb már tájékozottan jön a rendelésre, konkrét kérdésekkel.

Kéky Kira

Kérjük meg orvosunkat, ajánljon interneten hozzáférhető, laikusok számára érthető szakirodalmat a betegségünkről, ne állítsunk be az orvoshoz google-betegként kész diagnózissal!

Amerikában ma már nem az a kérdés, hogy a beteg megguglizza-e a tüneteit vagy az orvost, akihez be akar jelentkezni, hanem az, hogy az orvos megguglizza-e a beteget, akit kezel! Dr. Kevin Pho például elfogadhatónak tartaná ezt egy pszichiáter esetében, hogy kiderülhessen: a beteg esetleges blogjában, internetes írásaiban van-e jele például öngyilkossággal foglalkozó gondolatoknak. Ugyanígy hasznos lehet, ha a baleseti sebészetre bevitt beteg nevére, lakcímére keresve a hozzátartozóit gyorsabban megtalálják.

Rovat: