csütörtök, 2019. február 21., Eleonóra

Fertőzések Kínában

A Külügyminisztérium a madárinfluenza veszélyeire figyelmezteti a Kínába készülőket.

Sanghajban és a környező kelet-kínai tartományokban több, az influenzavírus A (H7N9) törzsétől származó fertőzés és ezzel összefüggésben haláleset történt a kínai hatóságok beszámolója szerint, ezért a Külügyminisztérium konzuli szolgálata fokozott óvatosságot kér a távol-keleti országba indulóktól. A konzuli szolgálat honlapján pénteken megjelent figyelmeztetés szerint a vizsgálatok eddig nem találtak arra utaló jelet, hogy a fertőzés emberről emberre is terjedne. Az elsődleges veszélyforrást a fertőzött szárnyasokkal, illetve a szennyezett környezettel való érintkezés jelentheti - magyarázták. A fertőződés veszélyének elkerüléséért - az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásaival összhangban - azt javasolták a Kínába utazóknak, hogy kerüljék az érintkezést az élő vagy nyers szárnyasokkal, a húsételeket csak megfelelő elkészítés - legalább 70 Celsius-fokos sütés-főzés - után fogyasszák, továbbá fokozottan tartsák be a higiéniai szabályokat, gyakran és alaposan mossanak kezet. Azt is kérték az utazóktól, hogy influenzára utaló tünetek - például magas láz, hasmenés, hányás, alhasi fájdalom, légzési nehézségek - esetén haladéktalanul forduljanak orvoshoz, és szükség esetén használjanak védőmaszkot. Kiemelték, a kínai hatóságok nagy figyelemmel kísérik a helyzetet és folyamatosan megteszik a szükséges intézkedéseket. További, rendszeresen frissített információ az Egészségügyi Világszervezet honlapján (www.who.int) található.

A Hszinhua hírügynökség pénteki tájékoztatása szerint először mutatták ki a Kínában eddig hat áldozatot követelő H7N9-es típusú madárinfluenzát állatokon, a fertőzött szárnyasokat egy sanghaji piacon találták. A hatóságok elrendelték az árusítás felfüggesztését és az összes ott lévő, mintegy 20 ezer szárnyas levágását. Két másik közeli piacot is bezártak, az ottani állatokban ugyanis a madárinfluenza H7-es törzsének egy másik variánsát mutatták ki. A városban szombattól átmeneti jelleggel minden, élő szárnyast árusító piacot bezárnak.

A madárinfluenza korábban embereken nem kimutatott típusa eddig hat ember halálát okozta Kínában, a regisztrált megbetegedettek száma tizennégy. Minden esetet az ország keleti részéről, Csöcsiang, Csiangszu és Anhuj tartományokból, valamint Sanghaj városából jelentették. A legutóbbi áldozat egy 64 éves, szárnyasok szállításával foglalkozó gazda, ő csütörtökön halt meg.
A WHO-nak a vírussal kapcsolatos nyilatkozatai szerint egyelőre nem tudni eleget a megbetegedésekről ahhoz, hogy fel lehessen mérni a valós veszélyeket.

Forrás: MTI