kedd, 2018. október 16., Gál

Ételallergia vagy ételintolerancia?

Bár mindkettő megkeserítheti életünket, nem mindegy, hogy ételallergiától vagy ételintoleranciától szenvedünk, hisz kezelési módjuk merőben eltérő. Míg ételallergia esetén az immunrendszer nem megfelelő működése okozza a tüneteket, ételintoleranciánál az emésztőrendszer tehető felelőssé.

Ételallergia vagy ételintolerancia?

Ha valaki ételallergiától szenved, a szervezetbe jutó allergén anyag azonnali és heves reakciót vált ki, légszomj, bőrkiütés, bőrviszketés, fulladás, stb. formájában. Az immunrendszer már kis mennyiségű ételre vagy italra is reagál, speciális antitestet termel. Ez az ún. Immunglobulin-E, egy fehérjemolekula, ami ellenanyagként funkcionál, és fontos szerepet tölt be a szervezet védekezési mechanizmusában. Ezzel szemben ételintolerancia esetén a test reakciója lassabb, néha órák, vagy napok is eltelhetnek. Általában a bélrendszerben hoz létre gyulladásos folyamatot, a bél immunrendszere pedig Immunglobulin-G termelésével válaszol. Tünetei közé elsősorban a tipikus emésztőszervi panaszok tartoznak, mint a has puffadása, hasmenés, hányinger, gyomorégés, gyomorfájdalom, fejfájás, ingerlékenység. Meghatározó az elfogyasztott étel vagy ital mennyisége is, ugyanis a tünetek jellemzően csak bizonyos mennyiség után, vagy gyakori fogyasztás mellett jelennek meg, persze van, akinek a szervezete már minimális és alkalomszerű bevitelre is reagál. Bármilyen szokatlan vagy eddig ismeretlen tünet felmerülésekor érdemes mielőbb szakemberhez fordulni, hisz az ételallergia és az ételintolerancia más-más kezelést igényel és különböző típusú vizsgálatokkal lehet kimutatni.

Rovat: