hétfő, 2019. október 21., Orsolya

Erre figyeljen nyaralás, utazás előtt!

Nem múló hasmenés, kiütések, magas láz, megmagyarázhatatlan tünetek, táppénzre kerülés - ugye nem ezt szeretnénk szuvenírként hazahozni egy nyaralásból? Nem kell ahhoz trópusi országba menni, hogy összeszedhessünk valami nyavalyát, amely megkeseríti már a kinn tartózkodásunkat, illetve rosszabb esetben egy életre szóló betegséget okoz. A betegségek túlnyomó többsége megelőzhető!

Utazás más földrészre

Ha valaki egzotikus országba készül, jó eséllyel figyelmeztetik, hogy adassa be a megfelelő védőoltásokat indulás előtt, de fontos tudni, ehhez elég időre van szükség! Vannak olyan oltások, melyeket az indulás előtt másfél hónappal már meg kell kapni.

TIPP: Magyarországon a legnagyobb oltóközpont az ÁNTSZ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontja, itt évente 8-10 ezer embernek összesen 15-18 ezer oltást adnak be.

Csak tájékozódás szintjén jó, ha valaki interneten rákeres a célország oltási igényeire, ugyanis nem mindegy, hogy az illető milyen hosszú útra indul, mennyi ideje van még az indulásig, vannak-e alapbetegségei, milyen oltásokat kapott már életében, sőt az sem, hogy milyen útvonalon közelíti meg, vagy milyen útvonalon tér haza onnan. Érdekes helyzet, hogy egyes országok (ilyen például Egyiptom) kifelé menet a magyar turistától nem kérnek oltást, esetleg a célország sem ragaszkodik hozzá, ám ugyanaz a tranzitország hazafelé már megállítja és nem engedi át azt a turistát, aki nem rendelkezik minden szükséges oltással. Félnek ugyanis attól, hogy behurcolnak hozzájuk valamit. Ezért szükséges nemzetközi utazás-egészségügyi szakorvossal beszélni, ha valaki egzotikus országba utazik.

19 betegséggel szemben van lehetőség aktív immunizációra (védőoltásra) Magyarországon, ezentúl pedig számos, oltással nem megelőzhető betegség elkerüléséhez adhatnak tanácsokat a szakemberek, például UV-sugárzás elleni védelemre egzotikus vagy magaslati helyszín felkeresésekor, hosszú légi utazás esetén, tengeribetegség, búvárkodás, extrém sport kipróbálásakor, és segítik kismamák, újszülöttek, súlyos betegek felkészülését is az útra.

Óvintézkedések az oltásokon kívül

Európán kívüli utazáskor bánjunk a gyümölcsökkel nagyon óvatosan. Húzzuk le a héjukat vagy palackozott vízzel mossuk meg őket fogyasztás előtt.

Ha üdítőitallal kínálnak minket, akkor biztonságosabb jég nélkül kérni - a hastífusz kórokozója a nem elég tiszta vízből készült jégkockával is bejuthat így a szervezetünkbe Tunéziában, Egyiptomban, Törökországban és Jordániában is.

Távoli országba soha ne utazzunk biztosítás nélkül, mert az Európai Unión kívül a külföldi orvosi ellátás nagyon drága, akár milliókat is kifizettethetnek velünk baleseti kezelés, műtét esetén!

Európa is okozhat meglepetéseket!

A legtöbb utazó úgy véli, hogy ha Európában marad, akkor semmilyen különleges védekezési módra nincs szüksége - ám ez tévedés. Az étel és víz közvetítésével terjedő fertőzések (E. coli, Salmonella, Shigella, Campylobacter), Európa déli és keleti országaiban okozhatnak problémákat a turistáknak. A Hepatitis A előfordulása a délkelet-európai országokban magas, például a halételek, tengeri kagylók majdnem 40%-a hordozhat hepatitis A vírust.

Nézzük, mire érdemes figyelni!

1. A délebbi, mediterrán országokban például hasmenés keserítheti meg a nyaraló életét. Érdemes már az indulás előtt probiotikumot szedni, mivel ezzel megerősítjük a bélflórát, és így nehezebben talál magának utat, helyet egy-egy káros baktérium.

2. Legyen nálunk az úti patikában fertőtlenítő spray, mellyel a szállodában a megérkezéskor nyugodtan fújjuk le a kilincseket, villanykapcsolót a WC lehúzóját - soha nem lehet tudni, mennyire lelkiismeretesen fertőtlenítettek érkezésünk előtt.

3. Legyen nálunk fertőtlenítő zselé vagy tasakos fertőtlenítős kendő, ha utcáról térünk be étterembe, akkor is gyorsan kezet tudunk mosni evés előtt.

4. Ha mégis elért minket az utazók hasmenése (melyet néha a szokatlan ételek, más baktériumflóra is okozhat) legyen nálunk hasfogó, és igyekezzünk pár napig kímélni a gyomrunkat.

5. Nem csupán akkor érdemes palackozott vizet fogyasztanunk, ha az adott országban ezt kifejezetten kérik (sok országban a csapvíz egyáltalán nem iható!), hanem akkor is, ha érzékenyek vagyunk az utazók hasmenésére. Ilyenkor fogmosáshoz is ezt használjunk.

 

FONTOS! Mindenképpen vigyünk magunkkal úti patikát, benne például láz- és fájdalomcsillapítóval, görcsoldóval, a hasmenés vagy székrekedés kezelésére szolgáló készítményekkel, elsősegélynyújtáshoz szükséges alapvető eszközökkel. Hasznos lehet, ha van nálunk hőmérő, és állandó gyógyszereinket se feledjük itthon!

Kéky Kira

 

Rovat: