szerda, 2019. december 11., Árpád

Erős vagy!

Időről időre világ- és magyarországi viszonylatban is összeállítják a legbefolyásosabb nők listáját, amelyre a férfiak és nők is egyaránt kíváncsiak. A műsorvezetőkről, tévés személyiségekről, politikusokról, vállalati vezetőkről, menedzserekről sokszor az is kiderül: amellett, hogy szinte mindent elértek a karrierjükben, ugyanolyan aggódó családanyák, vacsorát főző feleségek. Egy saját listát mindenki összeállíthat az ismerőseiből, rokonaiból, közöttük is bőven találhat majd sikeres nőket.

Sikeres nők

Természetesen én is számtalan erős nőt ismertem és ismerek a közvetlen és tágabb környezetemben, akik a maguk területén valamennyien hősiesen helyt álltak és állnak.

Itt van például a nagymamám. A második világháború alatt kezdett kamaszodni, majd gyorsan férjhez ment, és abban a világégésben hozta világra a négy közül első gyermekét. Amikor a bombázások elérték a várost, egy kapualjba húzódott be karján a kisfiával, hogy a becsapódó bomba elől védje magukat. Egy fürdőszoba nélküli házban nevelte a gyerekeket, kézzel mosott, dagasztotta a kelt tésztát, hogy betömje a sok éhes szájat, kertet művelt, hogy kerüljön zöldség és gyümölcs az asztalra. A kemény ötvenes években némi könnyebbséget csak az hozott, ha megérkezett a csomag Amerikából, a kinti rokonoktól: kakaó, cukor, édességek, csodálatos ruhaanyagok.

Anyám a hetvenes években lett feleség, anya, távol az otthonától telepedett le, férjét követve. A nővéremmel alig egy év volt közöttünk, így segítség híján nem könnyen boldogult velünk, de megoldotta. Reggel fél 8-kor már a munkahelyén kellett lennie, addigra mi már szépen vasalt ruhában, megfésülködve, egy finom reggeli után az óvodában voltunk. Nyolc óra munka után kezdődött a második műszak: főzés, mosás, vasalás, takarítás és nem utolsó sorban mi, akik minden este mesével aludtunk el, és mindig volt ránk ideje. 

Aztán jött a mi korosztályunk, akiknél már nem volt kérdés, hogy ha szeretnének, tovább tanulnak. Főiskola vagy egyetem, munkakeresés, beilleszkedés, nagyvárosi élet tele rohanással, olykor idegeskedéssel, stresszel. A barátnőim, unokatestvéreim jelentős része egy, két, három gyereket nevel a férjével, néha 9-10 órát dolgozva a munkahelyükön. Nem panaszkodnak, megoldják. Mások olyan pozíciókba kerültek, amelyekben 20-30 évvel ezelőtt még csak nagyon kevés nő dolgozott: kutatók, cégvezetők, reklámszakemberek, médiaszemélyiségek, vagyis elismert szakemberek lettek.

Sok minden megváltozott az elmúlt fél évszázadban a nők körül, másféle szerepeket ró rájuk az élet, mint korábban, emiatt határozottabbak, kicsit férfiasabbak is lettek, de ez nem feltétlenül baj. Alkalmazkodtak az új körülményekhez, és mindig szem előtt tartották nagyanyáik, anyáik üzenetét: Erős vagy, megoldod!

PM

Rovat: