hétfő, 2018. május 28., Emil, Csanád

Eperözön a konyhában

Az eper az egyik legillatosabb és legszebb gyümölcs, nem véletlenül nagy kedvence az emberiségnek már évszázadok óta. Európában már az ókor elején ismert volt az őse, a vadon növő szamóca, az ókori Rómában például szépségmaszkot készítettek belőle. Az erdei szamócát a középkorban telepítették először a kertek végébe, de a reneszánsz idején vált igazán népszerűvé. 

Eperözön a konyhában

Mindannyian szívesen esszük az epret csak úgy, magában, vagy egy kisporcukorral, citromlével, tejszínhabbal, vaníliafagyival. Természetesen csodálatos süteményeket, édességeket is készíthetünk belőle, vagy be is főzhetjük, hogy a rövid szezonja után is élvezhessük az ízét. Most, amikor a piacon már minden színben, méretben megvásárolhatjuk, egy pár hétig legyen a konyhánk főszereplője!

Mielőtt eldöntenénk, mit készítünk belőle, érdemes néhány tanácsot megfogadni. Sose válasszunk méret vagy szín szerint, inkább bízzuk magunkat az orrunkra. A választott gyümölcs legyen tehát illatos, fényes és egységes színű, élénkzöld gallérral és kocsánnyal. Az eper gyorsan romlik, ezért a legjobb, ha vásárlás után azonnal elfogyasztjuk. Legfeljebb két-három napig tárolható. Ha többet vásároltunk, mint amennyit megeszünk vagy felhasználunk, készítsünk belőle lekvárt, öntetet vagy fagylaltot, fagyasztása azonban nem javasolt. Az eper rosszul viseli a közvetlen magas hőmérsékletet, még lekvárfőzésnél is a lehető legalacsonyabb fokozatot érdemes választanunk. Az epret tilos kuktában vagy mikrohullámú sütőben főzni-sütni, csakis a hagyományos sütőt vegyük igénybe.

Reggeli kényeztetés

Az eperdzsemet a gyerekek és a felnőttek is szívesen fogyasztják pirítóshoz, palacsintában. Ha egy kis üveg az asztalra kerül, még az is reggelizni fog, aki egyébként ki szokta hagyni ezt a fontos étkezést. Aki először próbálkozik ezzel, az egy kis kisebb mennyiséggel kísérletezzen, de egyébként nem kell megijedni a feladattól, kezdők is bátran belefoghatnak. 3 kilogramm epret mossunk meg, adjunk hozzá 60 dekagramm cukrot, tegyük egy tiszta tálba, és másnapig hagyjuk állni a hűtőben vagy hűvös helyen. Másnap egy zománcozott edénybe tegyük, adjunk hozzá egy fél kávéskanál citromsót, hogy a színét megőrizze, majd lassú tűzön melegítsük fel. Később erősebb tűzön kell főzni folyamatos kavargatás mellett, amíg a leve elfő. Érdemes az edény alá vaslapot tenni, hogy nyílt láng ne érje az edényt. Nem baj, ha nem főnek teljesen szét a szemek, a darabokat mindenki szereti. Ha kész van, forró üvegekbe kell merni, egy napig letakarva állni hagyni, majd egy kis szalicilt a tetejére szórni, fedőt csavarni rá, és jól eldugni, különben gyorsan elfogy.

Hideg finomságok

A tiramisu tavaszi változata, az epermisu kifejezetten kezdő háziasszonyoknak ajánlott, mert rendkívül gyorsan elkészíthető, sütést nem igényel, nagyon finom hűsítő édesség és gyakorlatilag elronthatatlan. 2 zacskó habtejszínt verjünk fel keményre, 2 doboz 250 grammos mascarpone krémsajtot keverjünk össze fél kiló összetört eperrel és egy tábla (az édesszájúak két táblával is tehetnek bele) felolvasztott fehér csokival. A krémhez óvatosan keverjük hozzá a tejszínhabot, és a nehezével már el is készültünk. Babapiskótákat mártsunk citromos lébe, rétegezzük egy nagy tálba, erre jöhet egy adag krém és szeletbe vágott eprek. A rétegezést addig csináljuk, amíg az alapanyagok elfogynak. Ezután hűtőben hagyjuk állni pár óráig, és már kínálhatjuk is a vendégeinknek.

Az eperfagyi ugyancsak az a hideg édesség, amire szinte senki nem tud nemet mondani. 2,5 deci tejet lassú tűzön folyamatosan kevergetve forraljunk fel, adjunk hozzá 18 dekagramm cukrot, és ha teljesen elolvadt benne, akkor vegyük le a tűzről. Egy tálban 5 tojássárgáját keverjünk el folyósra, majd a cukros tejet szinte cseppenként adagolva hozzá keverjük tovább robotgéppel, majd lassan főzzük sűrűre, ügyeljünk rá, hogy a keverék ne forrjon. Ha besűrűsödött, vegyük le a tűzről, adjunk hozzá egy teáskanál vaníliakivonatot, egy csipet sót, és tegyük 2 órára a mélyhűtőbe. Amíg lehűl, 25 dekagramm megmosott epret 5 dekagramm cukorral turmixoljunk össze, majd 5 deci tejszínnel együtt adjuk a tojásos-tejes masszához. Ha alaposan összekevertük, tegyük ismét a mélyhűtőbe 4 órára, és utána már nincs más dolgunk, mint meglepni vele a szeretteinket.

Az örök kedvenc

A házi epertorta nagyon finom és könnyen elkészíthető, tökéletes vendégváró ebben az időszakban. 6 tojást szétválasztunk, a sárgáját 6 evőkanál cukorral és 2 csomag vaníliás cukorral habosra keverjük. A tojásfehérjébe egy csipetnyi sót szórunk, és kemény habbá verjük. A kikevert tojássárgájához hozzáadunk 6 evőkanál lisztet és 1 csomag sütőport, majd a habos tojásfehérjét. Óvatosan dolgozzunk, hogy a hab ne törjön össze. Kivajazott sütőformába öntjük a tésztát, és 20-25 percen át sütjük 200 fokon. A piskótát hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt felvágnánk.

60 dekagramm epret megtisztítunk, néhány darabot félreteszünk a díszítéshez, a többit felvágjuk. 6 deci habtejszínt felverünk, majd mixerrel lassan összedolgozzuk a mascarponével és az eperrel. Később belekeverünk 3-4 evőkanál porcukrot és 1 csomag vaníliás cukrot is. Miután a piskóta kihűlt, három részre vágjuk, és megkenjük az ízletes krémmel kívül és belül is. A félretett epret felszeleteljük, és ezzel díszítjük a tortánkat.

PM

Rovat: