hétfő, 2019. március 18., Sándor, Ede

Ehető virágok

Mindannyian szoktunk virágot enni, csak nem feltétlenül tudatosodik bennünk, hogy a brokkoli, a karfiol virágzat. De ha ittunk már bodzaszörpöt, kamilla- vagy hársfateát, akkor is virágot fogyasztottunk. Én most különlegesebb étlapot kínálok: ehetünk ugyanis tulipánt, sásliliomot, árvácskát, szegfűt is – és nem csupán színpompásak az asztalon, de finomak is!

Európában körülbelül 50-60-féle ehető virágot ismerünk, ha az egész világra nyitunk, akkor több százfélét, közülük néhány szobanövényként itthon is nevelhető. Fogyasztásuk csak az utóbbi évtizedekben lett ismét divatos, ám tudjuk, hogy már az ókorban is sokféle virágot használtak ételkészítéskor. Mielőtt az ehető virágokból néhányat felsorolnék, néhány általános tanács következzen. Eszünkbe ne jusson az ajándékba kapott, virágosnál vett csokorból falatozni, mivel azokat a növényeket vegyszerekkel kezelik! Ne együnk forgalmas utak széléről szedett virágot sem, a legjobb, ha saját kiskertünkben, balkonunkon termett virágból falatozunk. Aki asztmás, allergiás, az csak óvatosan kis mennyiségben próbálgassa a virágevést, nehogy allergiás reakció miatt legyen rosszul. Fogyasztás előtt mindig csípjük le a bibét, a porzószálakat, valamint a csészeleveleket is - ha a virágon ezek láthatók, hozzáférhetők. Lássuk, hogyan kerüljenek akkor a virágok az ételeinkbe!

Bárhonnan is szedtük, a hideg vizes öblítést ne hagyjuk ki – az esetlegesen lakóhelynek választott virágból így távolíthatjuk el a kis rovarokat. Ezután vagy puha papírtörlővel lapogassuk nagyjából szárazra, vagy használjunk salátacentrifugát. Nem muszáj azonnal megenni mindet, megnedvesített papírtörölközőbe csomagolva eláll a hűtőben még egy darabig. Ha pedig túl sokat szedtünk le, akkor porciónként le is fagyaszthatjuk, illetve olívaolajba, sótlan vajba keverve jégkockatartóba téve tartósíthatjuk. Minél illatosabb egy ehető virág, annál erőteljesebb az íze is. Sokan nem tudják (én sem tudtam), hogy a fűszernövényeink virágzata is ehető. Így eddig veszni hagytam a snidling és a kakukkfű virágát is, pedig enyhébb ízű ugyan, de a salátában nagyon is megállja a helyét, nem beszélve a pompás látványról.

Nézzünk akkor néhány ehető virágot! Levendula, rózsa, ibolya, akácvirág, orgona, sásliliom, árvácska, pitypang, büdöske (bársonyvirág),
sarkantyúka, szegfű, a kankalin szirma, a tulipán szirma, az almafa virága, a barackfa virága. Az ehető virágokkal dolgozó szakácsok, cukrászok tapasztalata, hogy az egyszerre nyíló virágok és gyümölcsök/zöldséget harmonizálnak egymással, próbáljuk ki, hogy az idénygyümölcsökből készült salátába teszünk valami éppen nyíló, ehető virágot is.

Rendkívül különleges előétellel lephetjük meg vendégeinket, ha például virágvajat készítünk: a fűszeresebb, csípősebb ízű virágokból sós verziót, az édes, illatosból édeset. 100 g vajhoz két púpos evőkanál (szükség esetén aprított) virágra lesz szükségünk és szükség szerint ízesíthetjük még enyhén, fűszerekkel. Az a tapasztalat, hogy jobban járunk, ha 2-3-féle virágnál többet nem keverünk, mert katyvasz lesz belőle. Vannak olyanok, melyek élénk színükkel a főzésben is segítségünkre lehetnek! A körömvirág szirmai nem csupán nyersen, salátában mutatnak jól, de a sáfrány helyettesítőjeként főtt ételeket és frissensülteket is színezhetünk velük. Nyáron nyílik, ezért most is megkóstolható az Angyalgyökér (Angelica archangelica). Az orvosi angyalgyökér levendulakéktől a rózsa-vörösig többféle színben megtalálható. Íze sós ételekhez passzol: a zelleréhez, az édesgyökérhez hasonlatos. Balkonon is nevelhetünk, és októberig szüretelhetünk sarkantyúvirágot (sarkantyúkát). Levelek és virágai is borsos ízűek, remek kiegészítő sajtok mellé vagy salátába. Az árvácska szirmai enyhén mentás ízűek, ezért gyümölcsleveshez, limonádéhoz, desszertekhez párosítható. A szegfű is egész évben elérhető, nyíló virág, íze édeskés, fahéjas, a szegfűszeghez hasonló. Illik a sajtokhoz, de süteményekbe is! Tulipánból (melynek szirmai az uborkáéhoz hasonlatos ízűek és ropogósak) a salátába tegyünk, vagy a szendvicsünk tetejére. A napraforgónak nemcsak a termése ehető, hanem a virága is! Apró, még zárt bimbóit vajon, kissé megsózva pároljuk meg, köretnek fejenként 6-8 virágot! A sárga szirmokat pedig tegyük salátánkba vagy keverjük főtt tésztához. Édességnek pedig süssünk bármilyen, általunk kedvelt kekszet, de a tésztájába apróra vágott muskátlilevelet vagy rózsaszirmot keverjünk. Kipróbálhatunk tálaláshoz is ehető virágot: gyümölcsfagylaltot töltsünk kardvirágkehelybe – esküvőkön és más, nyári eseményeken drámai hatású desszertet alkothatunk így.

Figyelmeztetés: néhány virág erősen mérgező, ezért sose fogyasszunk találomra virágot, ha nem tudjuk, hogy az ehetők közé tartozik-e, akkor inkább csak gyönyörködjünk bennük!

Kéky Kira

Rovat: