csütörtök, 2019. július 18., Frigyes

A cukorbetegség és az A1c

A cukorbetegség – diabétesz – Magyarországon legalább félmillió embert érint. Az Egészségügyi Világszervezet előrejelzései szerint 2025-re világszinten akár elérheti, de meg is haladhatja a 300 milliót. 

A cukorbetegség és az A1c

A legtöbb fejlett országban a cukorbetegség a 4. leggyakoribb halálok. Nem gyógyítható, kezelésének sikerét az állapot szinten tartása jelzi. Sok érintet maga, otthon ellenőrzi a vércukorszintjét, és ennek alapján határozza meg, hogy a megfelelő glikémiás kontrollhoz az adott pillanatban mennyi inzulinra van szüksége.

Változó, hogy ki mikor és milyen gyakran méri a vércukorszintjét. Legtöbben kora reggel, az étkezések előtt, vagy két órával az evés után, illetve mielőtt álomra szenderül szúrja meg magát és ellenőrzi a vércukorszintjét. Sokaknak nem elég a napi egyszeri kontroll, például, ha valakinél gyakran lép fel hipoglikémia, vagy terhes stb. Bár a vércukorszint otthoni önellenőrzése hatékony és nélkülözhetetlen az inzulinmennyiség meghatározására, de a terápia hosszú távú kontrolljához ennél több szükséges.

A szövődmények kialakulásának elkerülésére elengedhetetlen a vércukorszint rendszeres ellenőrzése. Ezt szolgálja az utolsó 2-3 hónap vércukor-állapotát megadó A1c vizsgálat. Az úgynevezett glikált hemoglobin, vagy A1c (HbA1c) mérése megbízhatóan jelzi az elmúlt 2-3 hónap vércukorszint-értékeit.  Az A1c mérése jelenleg a legmegbízhatóbb módja annak, hogy a kezelőorvos eldöntse, megfelelő volt-e az eddigi kezelés, mennyire tartotta be a beteg a javasolt terápiát, s ha kell, az addig terápián változtasson. Tulajdonképpen az A1C-mérésből mi tudható meg?  Azt, hogy a vörösvértestek festékanyagát adó hemoglobin mekkora része kötődött a vérben cukorhoz.  Ahhoz, hogy a vérben lévő glukóz a hemoglobinhoz kötődjön (glikáljon), 2-3 hónapra van szükség. Ennek megfelelően az A1c – a vörösvértestek átlagos élettartamát figyelembe véve – a vizsgálatot megelőző 2-3 hónap vércukor-átlagértékeit jelzi. Minél magasabb a diabéteszes beteg vércukorértéke, vagyis minél több cukor van a vérében, annál több kötődik belőle a hemoglobinhoz. Ennek az értéknek az évente négyszeri meghatározása nagyon fontos a cukorbetegek megfelelő gondozásához. Az A1c-mérést általában laboratóriumokban végzik.

A1c-szint és a diabétesz szövődményei

Az egészséges ember A1c-értéke 4-6%, vagyis a vérében található cukor ekkora hányada kapcsolódott hemoglobinhoz. Azoknak a cukorbetegeknek a szervezetében, akiknek A1c-szintje 7%-nál magasabb, sokkal több cukormolekula kapcsolódik a hemoglobinjához, a diabétesz hosszú távú szövődményeire nő az esélyük. Mindez annál nagyobb baj, mivel a szem-, vese- és idegrendszeri szövődmények kialakulása lelassítható!  Bizonyított, hogy a diabéteszes szövődmények a vércukorértékek drasztikus csökkentésével késleltethetőek. Az A1c-érték minden 1%-nyi csökkenése a komplikációk kialakulásának kockázatát 35%-kal csökkentette!

Az A1c 7% alatt tartása bizonyítottan csökkenti a diabétesz szövődményeinek előfordulását, ezáltal csökkenti az egészségügyi költségeket és a betegek életminőségét javítja. Sajnos a szakemberek szerint, a cukorbetegek minimum 50%-nál nem érik el a diabetológusok által célértékként meghatározott 7% alatti A1c-t.

Klinikai vizsgálatok szerint, az A1c-érték minden 1%-nyi csökkentése 35%-kal csökkenti a szövődmények, így a vakság, a neuropátia és az amputáció kialakulásának veszélyét. Ugyanez az 1%-nyi csökkenés 25%-kal csökkenti a diabétesz miatti halálozásokat is. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek ugyanúgy tisztában kellene lenniük az A1c-szintjükkel, mint ahogy mérik koleszterin-szintjüket, súlyukat vagy vérnyomásukat is. Ezzel az ismerettel azonban az érintettek többsége nem rendelkezik, ami nem feltétlenül az ő hibájuk, inkább a kezelőorvosuk „hanyagsága”’.

Krasznai Éva

Rovat: