szombat, 2018. november 17., Hortenzia, Gergő

Csomor Csilla gyorsan elkészíthető karácsonyi menüje

A karácsonyi menü összeállítása nálam mindig hetekig tartó dilemma, mivel minden évben a család nálam tölti a szentestét. Szeretném mindig a legfinomabb, különleges fogásokat elkészíteni, és természetesen minden évben valami újdonsággal várni a szeretteimet. És noha tudjuk, hogy az idő sokszor véges, ezért a választásnál figyelembe veszem, hogy gyorsan elkészíthető, egészséges és mégis ünnepi menü kerüljön az asztalra.

Csomor Csilla gyorsan elkészíthető karácsonyi menüje

Narancsos-sütőtök krémleves házi vajas krutonnal

Hozzávalók:

- 1 kg sütőtök

- 2 szem közepes krumpli

- 5 dl zöldségalaplé/húsalaplé

- 1 dl kókusztej

- 2 dl habtejszín

- 2 narancs facsart leve és reszelt héja

- só

- bors

- kakukkfű

- méz

- olívaolaj

Elkészítés: A zöldségeket megpucoljuk, felkockázzuk, és egy sütőpapírral borított sütőtálcára tesszük, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel, meglocsoljuk olívaolajjal és mézzel és megsütjük. Egy lábasba a megpuhult zöldségeket felöntjük az alaplével, belereszeljük a narancsok héját, belefacsarjuk mindkét narancs levét, és öntünk bele kókusztejet, majd az egészet összeturmixoljuk. Ha már krémes, feltesszük főni a tűzhelyre, habtejszínt adunk hozzá, és összeforraljuk.

Díszítjük megpirított tökmaggal, házi vajas krutonnal és tökmagolajjal.

 

Grillezett lazac tejszínes-spenótos tagliatellével

Hozzávalók:

- 4 szelet lazac

- 1 citrom

- 2-3 marék bébispenót

- 2 dl habtejszín

- 1-2 gerezd fokhagyma

- 1 zacskó zöld tagliatelle tészta

- só

- bors

- kókuszzsír/olívaolaj

Elkészítés: A citrommal, sóval, borssal fűszerezett lazac szeleteket elhelyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, kevés olívaolajjal/kókuszzsírral locsoljuk meg. Majd a sütőben 180 fokos sütőben 20-25 percig grill fokozaton süssük meg.

Eközben főzzük ki a tésztát sós vízben. Egy serpenyőben kevés zsiradékot melegítünk, beleteszünk a zúzott fokhagymát, és a spenótot. Pár perc alatt összefonnyasztjuk a spenótot, sóval és borssal ízesítjük. Az andantera főzött tésztát leszűrjük és beletesszük a serpenyőbe. Ráöntjük a habtejszínt és az egészet összemelegítjük.

A sült lazac szeletek mellé tálaljuk a tejszínes, spenótos tésztát.

 

Fahéjas sült alma vanília fagylalttal

Hozzávalók:

- 4 alma

- 6 evőkanál barna cukor

- 1 vaníliás cukor

- fahéj

- méz

- vanília fagylalt

Elkészítés: Az almákat jól mossuk meg és eltávolítjuk a magházukat. A középen kivájt üregekbe 1-1 tk mézet csepegtetünk. A cukrokat és a fahéjat összekeverjük, és a méz után az üregekbe töltjük, ízlés szerint. Sütőbe tesszük, 200°-on kb. 30 percig sütjük.

Ha elkészült, vanília fagylalttal tálaljuk.

Tipp: A fahéjas-cukros keverékhez ízlés szerint adhatunk még daráltdiót, mazsolát, aszalt gyümölcsöket.

Jó étvágyat kívánunk!

Rovat: