hétfő, 2019. március 25., Irén, Irisz

Családi játékok a szabadban

Itt a szép idő, ha csak tehetjük, vigyük ki a családunkat a szabadba, és érezzük ott jól magunkat. A friss levegő, a napsütés, a virágillat és a sok zöld látványa megsokszorozza a közös kikapcsolódás örömét, és az egészségünkre is pozitív hatással lesz. De mi mindent csinálhatnak kint a kicsik és nagyok?

Családi játékok a szabadban

Az egyik legkézenfekvőbb, de nagyon élvezetes kinti közös program egy kirándulás valami szép helyen. Összeköthetjük piknikkel vagy szalonnasütéssel, megkereshetünk együtt egy helyi látványosságot, figyelhetjük az állatokat, vagy megpróbálhatjuk meghatározni a növényeket. Sokan kedvelik a kihívás és kincskeresés hangulat miatt a népszerű geocaching játékot, ami remekül kiegészítheti a természetjárást, de önmagában is nagyszerű program. A lényege, hogy GPS vagy hagyományos térkép segítségével megtaláljuk a mások által előre elrejtett ládát, és a benne található apróságokat. Van benne egy kis füzet, amibe feljegyezhetjük, hogy mikor találtuk meg. A koordinátákat megtaláljuk a játék hivatalos honlapján, ahova felvihetjük a saját személyes élményeinket is. Itt elolvashatjuk a pontos szabályokat is.

Ha klasszikus játékokat kedvelünk, szóba jöhetnek gyerekkorunk remekei, amik ma is megállják a helyüket. Egy, még éppen kellemesen szeles napon, egy tágas réten vagy parkban reptessünk sárkányt, a gyerekek garantáltan élvezni fogják. Ha csak ki akarjuk először próbálni, kössünk egy viszonylag erős madzagra egy füles zacskót, abba is remekül belekap a szél.

A népszerű kültéri kikapcsolódásokat se hanyagoljuk azért, mert talán túl egyszerűnek vagy elcsépeltnek tűnnek. Jól megmozgatja az egész családot vagy baráti társaságot például egy kis frizbizés, tollasozás, labdajáték. Ha van a közelben szabadtéri pálya, kosarazhatunk, teniszezhetünk, vagy akár pingpongozhatunk is. Városban lakótelepek környékén gyakran találni ilyen pályákat.

Ha egy nagyobb csapat gyereket kell elszórakoztatnunk, rendezzünk aszfalt-rajzversenyt. Csak egy vödörnyi színes aszfaltkréta, és egy nagyobb szabad beton felületre van szükségünk hozzá. Krétával egyébként különféle játékhoz való pályákat is felrajzolhatunk. Ilyen lehet például a jól ismert ugróiskola, amit ötletesen továbbfejleszthetünk kedvünk szerint.

Ha a közelünkben van patak vagy tó, próbáljuk ki a vizes játékokat. Otthonról hozott, vagy a parton gyűjtött eszközökből a gyerekekkel építhetünk a patakba egy kis malmot, amit forgathat a víz. Fadarabokból és levelekből kis kenut is készíthetünk, amit tovább visz az áramlat. Viszont ilyenkor csak a természetben talált dolgokat használjuk fel, semmiképp se tegyünk a vízbe szemetet. Ha tó van a környéken, vehetünk játékboltból kishajót, amit távirányítóval vezethetünk. A vízpart számtalan lehetőséget biztosít még. Ügyesebbek bevállalhatnak egy közös csónakázást, kenuzást vagy kajakozást, esetleg vitorlázást vagy egyéb vízi sportokat. A horgászat is jó kikapcsolódást jelenthet; kiegészíthetjük sütögetéssel vagy társasjátékokkal.

Ha a szabadban tartózkodunk, mindenképp figyeljünk pár fontos dologra. A ruházatunkkal és kullancsriasztóval, naptejjel védekezzünk a rovarok és az erős napsütés ellen. Soha ne hagyjunk magunk után szemetet, és ne rongáljuk a környezetünket. Mindig vegyük figyelembe a természetvédelemre és kijelölt tűzrakó helyekre vonatkozó táblákat és szabályokat. Ha ezeket észben tartjuk, mi is és mások is tovább élvezhetik a természet kincseit.

PM

Rovat: