péntek, 2019. július 19., Emília

Capri, a földi paradicsom

Capri sokak számára a luxusnyaralást jelképezi, a kiváltságosok üdülőparadicsomának tartják, amely a hétköznapi embereknek elérhetetlen. A sziget azonban mindenkit tárt karokkal vár, két Capri létezik ugyanis. Bizonyos részei a gazdagok, a celebvilág üdülőhelye, más részei viszont az átlagos turisták számára is elérhetőek, megfizethetőek.

Capri, a földi paradicsom

Kétségtelen, hogy a Tirrén-tengerben, a Nápolyi-öböl déli részén fekvő szigetet előszeretettel látogatják a hírességek és a jómódúak, akik elkülönülnek a többi látogatótól. Ez már az érkezésnél szembetűnő: a Marina Grande hajóállomásra futnak be a turistákkal teli szárnyashajók és komphajók, míg a Marina Piccola az álomszép yachtok kikötője. Egy egy-két hetes nyaralás az olasz paradicsomban azért megterheli a pénztárcát, de ha valaki Nápoly közelében jár, mindenképpen szálljon fel egy hajóra, tegye meg a mindössze 17 tengeri mérföldet, és járja körbe a sziget nevezetességeit.

Caprit először görög telepesek népesítették be, majd római fennhatóság alá került. Augusztus császár egyik látogatása alkalmával annyira megkedvelte, hogy elcserélte érte Ischia szigetét. Tibérius császár villát építtetett ide, és éveket töltött itt. A középkorban és az újkorban a sziget számos kalóztámadást élt meg, ezért a lakosok egy része a part menti településről felköltözött a magaslatra, és itt új várost alapított. Így ma két település uralja a szigetet: a népesebb, drágább és nyűzsgő éjszakai életet kínáló Capri, valamint a nyugodtabb, olcsóbb, történelmi látnivalókban bővelkedő Anacapri. Caprin elsősorban nem homokos, hanem sziklás-kavicsos strandokat találunk, de a homokos partok kedvelőit egészen biztosan kárpótolják a sziget csodái. A fürdés mellett a buja természet kirándulásra csábítja az aktív pihenésre vágyókat, akiket a túraútvonalak végén csodálatos panoráma fogad mindenütt.

A sziget legmagasabb hegye az 589 méter magas Monte Solaro, ahová Anacapriból libegővel lehet eljutni. A 15 perces út alatt csodás kertek és gyümölcsösök felett haladnak el a látogatók. A csúcsra jól kiépített, különösebb nehézségek nélkül megtehető turistaút is vezet Anacapriból. Capri leghíresebb természeti képződménye a Grotta  Azzurra, a Kék Barlang, melynek jellegzetes kék színét a tengerre vetülő fénysugarak víz alatti megtörése és a barlang falain való visszatükröződése adja. Az 50 méter magas, 54 méter hosszú és átlagosan 15 méter széles grottába csak néhány fős kis csónakok férnek be. A sziget egyik természeti különlegessége a Nápoly-öbölnél található három szikla, amelyek Capri szimbólumának számítanak. A csodás képződményeknek saját nevük is van: Stella, Mezzo, Scopolo. A Mezzoban egy 60 méter hosszú természetes barlang is található, amely még különlegesebbé és festőibbé teszi. A kis sziget nemcsak természeti szépségekben, de történeti emlékekben is nagyon gazdag. Számos villája, kolostora és temploma mellett a sziget legfőbb látnivalója a Villa San Michele, Axel Munthe svéd orvos és híres író villája. Az épületet a 20. század elején emelték Tiberius császár palotájának romjai fölött. Axel Munthe kiváló orvos volt, a szegények orvosának is nevezték, mert mindenkitől annyi fizetséget fogadott el, amennyit az adni tudott, olykor még az orvosságokat is ő fizette. Annyira szerették, hogy amikor meghallották, mennyire értékeli az antikvitásokat, és éppen a saját házát építi, mindent elhoztak neki, amit a sziget területén találtak. Ezek a csodálatos maradványok beépültek a falakba és a kertbe, és különleges egységet alkottak. A villának gyönyörű, „többszintes" kertje van, káprázatos növényekkel, forrásokkal és szobrokkal, de a legfőbb látnivaló mégis a páratlan kilátás a Nápolyi-öbölre az egyiptomi szfinx mellől.

PM

Rovat: