szerda, 2019. augusztus 21., Sámuel, Hajna

A Bükk festői kapuja – Felsőtárkány

Hazánk számos gyönyörű természeti kinccsel és kirándulóhellyel rendelkezik, így a nyári hőség előtt kedvünkre válogathatunk az itthoni túralehetőségek közül. Talán az egyik legromantikusabb ezek közül a Bükk és környéke.

A Bükk festői kapuja – Felsőtárkány

Egertől körülbelül hat kilométerre találjuk az egyik legbájosabb erdei falut: Felsőtárkányt, a Bükk kapuját. A falu egy patakmeder mentén terül el, és mindenfelől erdők veszik körül. Ezek egy része a Bükki Nemzeti Park fennhatósága alá tartozik, és gazdag állat- valamint növényvilággal rendelkezik. Különböző eredőtársulások és természeti képződmények, tisztások és sziklák találhatóak a környéken. A falu látványosságai közé tartozik a helyi római katolikus templom, és a kis erdei vasút, ami gyönyörű helyek mellett fut. Egyik megállójánál egy hangulatos vadasparkot alakítottak ki, amit gyalogosan vagy autóval is meg lehet közelíteni.

Felsőtárkány egyik természeti érdekessége a Vöröskő-forrás, amely évente csak pár hónapig aktív, jellemzően a tavaszi olvadás után. Ugyancsak közkedvelt a látogatók körében a faluban levő, gyönyörűen kialakított, horgászatra is alkalmas tó, amit a közelben lévő Szikla-forrás táplál. A tavacska környezetét parkosították, ahol kellemesen pihenhetünk, sétálhatunk, a kis szabadtéri színpad programját csodálhatjuk, vagy a parton időszakosan rendezett vásárokon és rendezvényeken nézelődhetünk. A tó fölé magasodó fehér mészkősziklára is érdemes felkapaszkodni, tetejéről a kilátás lélekemelő.

A falu vitathatatlan előnyei közé tartozik a számos kikapcsolódási lehetőséget nyújtó erdei táj. Sok túrázó visszajár ide, hogy a környéken barangoljon. A túraútvonalak változatosak és szemet gyönyörködtetőek; akár túravezető segítségét is igénybe vehetjük. A tanösvények elvezetnek a helyi látványosságokhoz, romokhoz, és eligazító táblákkal segítenek jobban megismerni őket. Ilyen ösvények például a Vár-hegyi, a Kő-közi, a Barát-réti és a Vöröskő-völgyi tanösvény. A falu Látogatóközpontjában a karszt élővilágáról szóló kiállítás megtekintése mellett tájékoztatást is kérhetünk az útvonalakról.

Nem csak a gyalogos túrázók kedvelik ezt a helyet; a kiépített bicikli utak vonzzák a kerékpárosokat is. Eger és Felsőtárkány között jó minőségű bicikliúton közlekedhetnek, de a természetben sem kell letenniük a járgányt, az erdei utakon remek hegyi kerékpártúrákat lehet tenni. Ha kalandvágyóbbak vagyunk, az itt található tanyákon különböző szinten űzhetjük a lovassportokat. Az oktatás mellett rendeznek póni lovaglást a gyerekeknek, tereplovaglásokat és többnapos lovas túrákat a környéken.

Ha idelátogatunk, hamar rájövünk, hogy a környék szépségét nem lehet egy nap alatt kimeríteni, és szívesen töltenénk itt hosszabb időt is. Többféle típusú szálláshely közül válogathatunk a faluban: kemping, hangulatos falusi vendégházak vagy élményszálloda. Persze nemcsak Felsőtárkány az egyedüli vonzóerő a régióban; viszonylag kis vonzáskörzetében rengeteg látnivaló akad. Egerben a vár, a minaret, a bazilika, borkóstolók, színvonalas éttermek, múzeumok, hangulatos élményfürdők és kulturális programok csábítanak.  Egerszalókon barlanglakásokat és rejtélyes kaptárköveket nézhetünk meg, vagy fürödhetünk a termálvízben. Szarvaskőn várrom, kilátó, és szép kirándulóhelyek várnak ránk. A Bükki hegységben található a legtöbb barlang Magyarországon, így ezekben is barangolhatunk szakszerű vezetéssel.

PM

Rovat: