hétfő, 2019. május 27., Hella

Brugge – a mesebeli város

Belgium nem feltétlenül a turisták kedvenc úti célja, ez alól azonban biztosan kivétel Brügge, ahol az év szinte minden időszakában nyüzsögnek a városba látogatók. Ez azonban ne szegje kedvünket, a város ugyanis valóban egy tündérmese, ahogy az „Erőszakik" című filmben fogalmaz Ralph Fiennes. Középkori hangulat, macskaköves kis utcák, számtalan múzeum, galéria és nem utolsó sorban szinte minden utcában csokibolt, cukrászda. Brugge mindenképpen megér egy hétvégét!

Brugge – a mesebeli város

A világ egyik legszebb helyének tartják történelmi óvárosa miatt az egyébként nem is olyan kicsi, mintegy 120 ezer lakosú Brugge-t (németül Brügge, franciául Bruges). Ha valaki nyugat-európai időutazásra vágyik, itt része lehet benne, az elmúlt évszázadok alatt ugyanis alig változott a város magja. Sokszor nevezik Észak Velencéjének is, mert számos csatorna szeli át. Egy kényelmes cipőben viszonylag gyorsan bejárhatóak a látványosságok, amelyek az óvárosban koncentrálódnak. A 14. században épült, gótikus homlokzatú városháza vagy a Boldogasszony templom - ahol megcsodálhatjuk Michelangelo fehér márványból faragott, „Madonna a gyermekével" szobrát - jó kiindulópont. Ez utóbbi mellett találjuk a múzeumok zömét is, így aki tömény művészeti élményre vágyik, annak érdemes itt hosszabban időznie. A piactéren a város legimpozánsabb műemlékei sorakoznak, egyebek mellett a híres Harangtorony – amely harangjátékokkal ad korhű zenei aláfestést a helyhez - és a Szent Vér-bazilika, amelynek egyik mellékkápolnájában állítólag Krisztus véréből őriznek pár cseppet egy fiolában. 

A város bejárása során a csatornák mentén több régi malom maradványaira bukkanhatunk, és megcsodálhatjuk az óvárost körülvevő régi erődítményeket, Európa legmagasabb kőtornyait, valamint azokat a jellegzetes házakat, amelyeket a németalföldi festők képein is láthatunk. A kis utcákban sétálva lépten-nyomon belebotlunk majd kis hidacskákba, romantikus zegzugokat, tölgyfaasztalos vendéglőkbe. Aki nem szeretne sokat sétálni, vagy más nézőpontból is látná a várost, az üljön csónakba vagy béreljen egy lovaskocsit, a gyorsabb közlekedéshez biciklit. Az édesszájúaknak igazi Mekka a város, a belga csokoládék a legkülönfélébb ízesítésben és kivitelben kaphatóak. Ugyancsak különlegességekre akadhatnak a sajtínyencek, az éttermek kínálata azonban valószínűleg kevésbé fogja lenyűgözni az ide látogatókat.

Egy éjszakára mindenképp érdemes itt maradni, amit ugyanis nappal gyönyörűnek láttunk, az az esti kivilágításban még romantikusabban hat majd. Ha a hangulat fokozásához némi alkoholra vágyunk, rengeteg féle sör közül választhatunk – még azok is kóstolják meg, akik egyébként inkább a bort részesítik előnyben -, de csak óvatosan a korsókkal, itt ugyanis az 5-6 százalékosak szinte üdítőnek számítanak, az erősebb változatok alkoholtartalma a boréval vetekszik.

PM

Rovat: