szerda, 2019. augusztus 21., Sámuel, Hajna

Borítsd fénybe az otthonodat!

Mit vársz legjobban a közelgő télben? A hófehér tájat? Az önfeledt szánkózást? A hosszú téli estéket? A sötét éjszakák szépségét a csillagok ragyogó fénye adja. A mi otthonunk kellemes melegét és hangulatát szintén fokozhatjuk fényekkel és szép világítással, amik főleg az ilyen hosszú sötét estéken érvényesülnek. Nem feltétlenül a nagy csillárokra és klasszikus olvasólámpákra kell itt gondolunk. Rengeteg fényhez kapcsolódó kreatív ötlet várja, hogy megvalósítsuk.

Borítsd fénybe az otthonodat!

Mostanában igen népszerűek a beltéri fényfüzérek, változatosan elhelyezve a lakás különböző pontjain. Sok lakberendezési boltban lehet kapni ilyet. Vannak egyszerű kis égősorok, vagy gömbökkel, virágokkal és más motívumokkal díszített színes változatok. Ezek remekül néznek ki például a hálószoba vagy nappali falán egy vonalban, vagy mintákba, betűkbe rendezve. Ha a csillagos égboltot szeretnénk imitálni, a plafont is beboríthatjuk fényfüzérekkel. A klasszikusabb égősorokat házilag is díszíthetjük virágokkal, színes kis műanyag labdákkal, papírpoharakkal, vagy a neten talált ötletek valamelyikével. Jól mutatnak a beltéri színes vagy mintás lampionok is.

Egyéb kreatív módokon is felhasználhatjuk a fényfüzéreket. Ha egy egyszerűbb és rövidebb égősort beleteszünk egy üres borosüvegbe vagy befőttesüvegbe, gyorsan és könnyen készíthetünk látványos fénydekorációt. Az ágyunk keretét, a konyhapult peremét, az ajtófélfát vagy polcokat is körbetekerhetjük égősorokkal. De pár darab drót, színes szalag és egy kis kézügyesség segítségével mutatós kis világítós fát is készíthetünk. Ehhez készítsük el drótból a fa alakú alapot, tekerjük rá a fényfüzért, majd a szalaggal is betekerve eltakarhatjuk a kevésbé szép részeket.

Az égősorok mellett a másik nagy kedvenc a gyertya. Amellett, hogy az ajándék- és lakberendezési boltokban sok szépet kapni, mi magunk is készíthetünk és díszíthetünk otthon gyertyát. Ha igazán egyedit szeretnénk, öntsünk otthon sajátot. Ehhez a következőkre lesz szükségünk: viasz (lehet méh-, szója- vagy paraffin viasz, esetleg régi gyertyák megolvasztva), kanóc, hurkapálca a kanóc rögzítéséhez, színező és illatosító anyagok, öntőforma. Bátran kísérletezhetünk az illatokkal és díszítésekkel is, íme, csak néhány ötlet: kávészemek, szárított virágok, apró kavicsok vagy kagylók, egész fahéj és szegfűszeg, szárított narancskarikák, illóolajok. Az otthoni gyertyaöntésnél óvatosnak kell lennünk. Például nem szabad túlmelegíteni a viaszt, és figyelni kell az olvasztáskor felszabaduló anyagokra, valamint a foltot hagyó viaszcseppekre.

Bolti gyertyát is szépen lehet utólag díszíteni. Lehet rájuk festeni, csipkékkel vagy szalagokkal díszíteni. Akár még fotót vagy valamilyen grafikát is tehetünk rá. Ehhez pauszpapírra kinyomtatjuk a kiválasztott képet (ragasszuk hozzá celluxszal a pauszpapírt a fénymásoló papírhoz a nyomtatás idejére), majd hajszárítóval rámelegítjük a gyertyára. De készíthetünk mutatós mécses tartókat is gipszből, üvegből, fából, narancshéjból, vagy amiből szeretnénk. A lényeg: borítsd fénybe az otthonodat a hosszú téli estékre!

PM

Rovat: