hétfő, 2019. május 27., Hella

Bécsi séta

Történelmünk ezer szállal kapcsolódik Bécshez, elég csak Mátyás király fekete seregének hódításaira utalni. Bár a város fő folyója a Duna, mégis a Bécsi erdőben eredő és a Dunába ömlő kis Wien folyóról kapta a város a nevét. Bécs kedves, jókedvű, vendégszerető város, s az életöröm forrása is a zenei világmárka, a „bécsi keringő” dallamával.

Bécsi séta

A kikötőből sétálva az első látvány a város egyik jelképe, a Práterben magasodó óriáskerék. A városligetet II. József császár 1776-ban adta át a nyilvánosságnak. Ugyancsak itt található az 50 ezer férőhelyes Ernst Happel Stadion, amely egykor a lázas hangulatú magyar-osztrák futballmérkőzések helyszíne volt.

Továbbhaladva a – szinte mindenhonnan látható – Stephansdom tűnik elénk, amely nemcsak Bécs, hanem a világ legszebb, legjelentősebb gótikus templomainak egyike, bécsi kedélyességel: a „Steffl”. A névadó nem a mi Szent Istvánunk, hanem a kereszténység első vértanúja volt. Magyar vonatkozása is van a templomnak: a dóm meredek, sokáig piros-fehér-zöld tetőszerkezetét a Bécset megszálló Mátyás király fedette le.

Innen nem messze emelkedik a barokk stílusú kapucinus templom és kolostor, melynek egyhajós kriptájában 138 koporsó őrzi a Habsburg-ház tagjainak földi maradványait.

A Schönbrunn „Ausztria Versailles-a". A középkorban a Wien folyó mellett malom és az erdőben forrás volt, amelynek később a Schönbrunn, azaz Szépkút nevet adták. A malom helyén felépített kastély a barokk stílusjegyeit viseli magán, termeit rokokó stílusban rendezték be. Schönbrunn 1918-ig volt a Hofburg mellett a német-római, majd az osztrák császárok állandó rezidenciája. Itt született és itt töltötte élete utolsó éveit Ferenc József császár is. A park pazar ösvényeivel, virágágyásaival, fasoraival, sövénylabirintusával és rózsakertjeivel órákig tartó sétára csábít, persze csak akkor, ha elsőre kitalálunk a labirintusból.

A Hofburg eredetileg középkori vár volt, de ahogy nőtt a Habsburgok hatalma és ezzel együtt a birodalom nagysága, úgy épült ki ez a pompás rezidencia is.

A rousseau-i filozófia kimagasló kortárs képviselője a híres osztrák építész, Hundertwasser. Az élénk, harsogó színek kavalkádja, az épületek szimbiózisa a zöldellő fákkal, virágzó bokrokkal, ez mind együtt az ő organikus művészete.

A Duna túlpartján néhány év alatt sci-fi városnegyed épült fel a régebben magányosan álló Dunatorony köré, de itt van az ENSZ központ, az úgynevezett UNO-City is. A 252 méter magas toronyból Bécs teljes panorámája élvezhető, akár az étteremből, finom kávét kóstolgatva.

Ha belefáradtunk a látnivalókba, jöhetnek a kulináris élvezetek, irány a Grinzing. Itt minden második ház hamisítatlan osztrák vendéglőt rejt. A bécsiek gyakran ide térnek be finom sonkából, hurkából, kolbászból és bécsi virsliből álló vegyes tálra vagy egy hatalmas szelet wiener snitzelre. Ihatunk hozzá, kitűnő idei bort, „heuriger”-t, amit nemcsak vendéglőkben, hanem minden fenyőággal jelzett helyen mérnek.

A bécsi advent nem maradhat ki egyetlen élménybeszámolóból sem. Az ünnepi kivilágítás csodálatos, a forralt bor és a puncs felejthető. A bécsi advent szíve a városháza, a Rathaus előtti karácsonyi vásár.

Bécs minden látogatás során nyújt újat. Az egykori császári rezidencia művészeti értékei, az örökifjú keringő, a régi és a modern kor építészeti csodái, egy csésze kávé, egy pohár heuriger elvarázsolja az embert.

Vincze Péter

 

Rovat: