vasárnap, 2018. december 9., Natália

Becsaptak és most újra kell terveznem

Persze ki is csapott be? Az orvosok? Nem, hiszen ők tudják és mondják is, csak épp nem hallottam meg. A média? Nem, hiszen ők erről is beszélnek, csak nem érdekelt, mikor és mit mondanak. Az élet? Na, attól aztán nem kérhetek számon semmit, hisz nagyrészt én alakítom. Szóval az marad, hogy magamat csaptam be és most újratervezni kényszerülök.

Becsaptak és most újra kell terveznem

Túl a negyvenen még fiatalnak érzem magam, de annyira már épp elég érettnek, hogy a megelőzés érdekeljen. Így aztán nőgyógyászat kipipálva, fogyás (amennyire sikerült) sikerrel végrehajtva, mozgás (mióta a kütyük figyelmeztetnek rá) szintén nagyobb figyelmet kap. Ám most szembesítettek a ténnyel: a nők is kaphatnak szívinfarktust, velük is megtörténhet. Pedig eddig azt hallottam, azt akartam kihallani a médiazajból, hogy ez csak a férjeink, apáink betegsége.

Kiderült, hogy szív és érrendszeri ok miatt hal meg a nők döntő többsége is 55 év felett. Nagyjából akkortájt veszítjük el azt a védelmet, amit a női mivoltunk ad. Míg a férfiak már 45 felett számítanak egyre rizikósabbnak a szív- és érrendszeri betegségekre, addig a nők ebben az életkorban még az ösztrogén védő hatása miatt biztonságban érezhetik magukat.

Az ösztrogénnek van egy nagyon pozitív élettani hatása: megvédi az erek falát a gyulladástól, és hogy ott összecsapzódjanak a vérlemezkék, amik dugulást és ezzel szívinfarktust okozzanak. Kiderült, hogy azokra az évekre, amikor az ösztrogén védő hatása elillan, mi nők összeszedünk pár olyan kockázati tényezőt, ami miatt súlyosabb formában csap le ránk a szívbetegség. Ha addig dohányoztunk (és ezzel az ereink állapotát rontottuk), jelentős túlsúlyt cipeltünk (és ezzel a magas vérnyomást, magas koleszterinszintet és cukorbetegséget kockázattuk), akkor bizony az ösztrogénszint csökkenésével bajba kerülünk: a keringési rendszerünk állapota hirtelen romlik le, ráadásul úgy, hogy nem is vagyunk tudatában a megemelkedett kockázatnak és emiatt bagatellizáljuk a figyelmeztető jeleket, tüneteket. A szakorvosok arra figyelmezetnek: a nőknél 55 év felett rosszabb kimenetelű lesz a szívbetegség, mint a hasonló korú férfiaknál. És ennek leginkább az az oka, hogy későn fordulunk orvoshoz, lábon hordjuk ki az infarktust – aztán ha túléltük, akkor kínlódunk a maradványaival, következményeivel.

Épp ezért Amerikában 2004-től létezik egy mozgalom, mely „vörös riadót” fújt és figyelmezteti a gyengébbik nem tagjait a veszélyre. Itthon is egyre gyakrabban téma, a Magyar Kardiológusok társasága is időről időre felhívja erre a figyelmet, hogy a nőknél sokszor másként jelentkeznek a szívinfarktus tünetei, ezért fontos tudnunk, hogy milyen esetben kell azonnali orvosi segítséget kérni.

Mire kell figyelni?

Általában véve ezek a szívinfarktus tünetei:

- mellkasi fájdalom (vagy nyomásérzés a mellkas közepén), mely kisugározhat a vállba, karba, állkapocsba
- légszomj
- izzadás
- halálfélelem
- ájulás, hányinger, hányás

Ám a nőknél ezek a tünetek elmaradhatnak, vagy enyhe formában jelentkeznek.

Simán megtörténhet, hogy csupán általános rosszullétet és fáradtságot érez az a nő, aki épp átesik a szívinfarktuson. Sajnos ilyen esetben elég nehéz elhinni, hogy nagy a baj, hiszen az életkor előrehaladtával az ember megszokja, hogy nem mindene működik már úgy, ahogyan az elvárható lenne. Könnyű ráfogni az általános rosszullétet a frontérzékenységre, idegeskedésre, fáradtságra, arra, hogy „biztos elkaptunk valamit”. Pedig ha valóban szívizomelhalás történik ez idő alatt, akkor a halálozás óránként 15%-kal nő.

Furcsa tünetek

Nézzük, mégis mikor gyanakodjunk magunknál vagy édesanyánknál, nagymamánknál?

1. Ha valamiféle mellkasi fájdalom jelentkezik, még ha nem is erős. Gyakran inkább teltségérzéshez hasonlít – ám nem gyomortájon, hanem a mellkas bármely oldalán, részén.

2. Kisugárzó fájdalmat észlel az állkapocs, a nyak, hát, karok, a derék területén, ez akár hirtelen, akár fokozatosan erősödő is lehet. Mindenképpen erős fájdalom ez, akár fel is ébresztheti az alvó személyt. Ez mindenképp komoly tünet, hívja fel a mentőt és kérjen tanácsot!

3. Gyomorfájása lesz enyhébb vagy erősebb formában. Sajnos az enyhe gyomorfájást mindenki megmagyarázza magának: reflux, túl bőséges vacsora, esetleg valami gyomorhurutra, vagy vírusfertőzésre gondolnak. Pedig ez is lehet az épp zajló infarktus tünete.

4. A tipikus erős mellkasi fájdalom helyett „csupán” légszomj, hányinger, szédülés, erős fáradtságérzés jelentkezik nyugalmi állapotban is: mintha valami nagyon megerőltető dolgot tennénk épp – pedig semmit nem csinálunk. Ez akár olyan erős is lehet, hogy egy pohár vízért vagy a mosdóba sem képes kimenni az illető.

5.Hideg verejték. A nyirkos verejtékezés, izzadás jelentkezése nagyon komoly figyelmeztetés. Általában az előbb felsorolt tünetek valamelyikével együtt jelentkezik. Beszéljünk orvossal azonnal!

Ilyen esetben nappal a háziorvossal is beszélhetünk, éjjel vagy hétvégén mindenképpen a mentőt tárcsázzuk: a mentésirányító eldönti, hogy mi a teendő. Ma már minden mentőautóban van úgynevezett transztelefonikus EKG, amivel a mentőautóban elvégezhető a vizsgálat, az adatokat pedig kardiológus értékeli ki éjjel-nappal. Ennek segítségével nagyon gyorsan kiderül, hogy infarktus vagy valami más okozza-e a tüneteket, és amennyiben épp szívizomelhalás van egy eldugult ér miatt, akkor koszorúér-tágításra azonnal egy szívcentrumba viszik a beteget. Így a szívizomelhalás megállítható!

Nagyon fontos tudni, hogy szívinfarktus bármikor kialakulhat. Érhet minket alvás közben, munkába menet, sportolás közben… tényleg bármikor. És örülnünk kellene, ha kapunk figyelmeztető jeleket: vissza-visszatérő mellkasi fájdalmat, amely mozgásra erősödik és pihenésre (meg)szűnik. Ha ilyenkor megyünk orvoshoz (még saját lábon), akkor még a teljes elzáródás előtt felfedezhető a szűkület és megelőzhető az infarktus.

Szóval újratervezés!

Rendszeres laborvizsgálat, koleszterinszinttel, vércukorszinttel! Testsúlykontroll! Rendszeres vérnyomásmérés – és szükség esetén a magas vérnyomás csökkentése. Dohányzás mellőzése! (Szerencsére ez nálam eleve adott.) Mozgás – hetente többször. És ha bármi gyanús tünet jelentkezik, akkor hívjunk orvost. Inkább többször feleslegesen, mint aztán egyszer későn!

Kéky Kira

Rovat: