csütörtök, 2019. február 21., Eleonóra

Barangolás a Mátrában

Nem olyan magas, mint a környező országok hegyei, nem is olyan nagy, de a miénk. A Mátra minden évszakban elkápráztatja a kirándulókat, különösen ősszel, amikor az erdő csodálatos színekben pompázik. Kezdők és gyakorlott túrázók is találnak maguknak itt hosszabb-rövidebb turistautakat, sőt még kalandparkot is. Ha rosszabbra fordul az időjárás, a Mátra Kapujának nevezett Gyöngyös és a környező kistelepülések is kínálnak látnivalót egy hétvégére.

Barangolás a Mátrában

Az M3-as autópályáról Gyöngyös felé letérve már messziről láthatjuk a hosszan elterülő hegyeket, a Sástói kilátót és természetesen az ország legmagasabb pontján, Kékestetőn található TV-tornyot. A Mátra tökéletes választás, akár a családunkkal, akár a barátainkkal vagy a párunkkal szeretnénk eltölteni egy kellemes hétvégét valahol belföldön. Gyöngyösön és mátrai településeken mindenki találhat az igényeinek megfelelő turistaszállót, hotelt, panziót, a friss hegyi levegő, a csend és nyugalom, valamint a lenyűgöző panoráma szinte mindenhol garantált.

Legmagasabb hegységünkben kiválóan karbantartott turistautak várják a látogatókat, amelyek közül mindenki kedvére vagy erőnlétének megfelelően választhat a néhány kilométeres vagy a hosszabb, nagy szintkülönbségeket rejtő túrák közül. Bárhonnan indulunk és bárhová lyukadunk is ki, látnivaló mindenütt akad. A legismertebbek közé tartoznak a Mátrafüred közelében lévő Kozmáry kilátó, Sástó a nemrégiben rendbe hozott kis mesterséges tavával, fahídjaival és természetesen a sárgára festett kilátójával, amelynek tetejéig néhány száz lépcsőfokot bizony meg kell mászni. Ugyancsak érdemes felkeresni az, egy kicsit hosszabb kirándulást igénylő Muzsla kilátót vagy az ugyancsak felújított galyatetőit, a látvány az elfáradt kirándulókat mindenért kárpótolja. Noha buszokkal könnyen elérhető, az edzettebb vádlival rendelkezők bátran induljanak neki gyalog Kékestetőnek, ahol a Tv-toronyból az egész környék belátható. Akit a túrázás esetleg nem fárasztott el, és még készen áll további kalandokra, az keresse fel a Mátrafüred és Sástó között megépült Oxygen Adrenalin Parkot, ahol extrém próbatételek elé állíthatják magukat kicsik és nagyok egyaránt.

Ha a hegyi programok mellett más kikapcsolódásra is vágyunk, vagy esetleg esős napot fogunk ki, korántsem kell a szobánkban kuksolnunk. A Mátra lábánál fekvő bájos kisváros, Gyöngyös önmagában is megérdemel egy napot. Ha már ott járunk, feltétlenül keressük fel egyik legfőbb nevezetességét, a Mátra Múzeumot, amelyet néhány éve újítottak fel és bővítettek ki. Legnagyobb attrakciója évtizedek óta egy szinte teljes egészében megmaradt mamutcsontváz. Az erdő lakóit, ásványait bemutató tárlat mellett egy pálmaház, egy vadász- és egy helytörténeti gyűjtemény is helyet kapott a múzeumban.

A mátraaljai borvidék az elmúlt évtizedekben legalább olyan rangot szerzett magának, mint a szomszédos egri, a borokat kedvelők több településen, így Nagyrédén, Abasáron, Gyöngyöstarjánban nem csak megkóstolhatják az itt termett szőlőből készült nedűket, de a pincéket is megcsodálhatják. Gyöngyös és Mátrafüred között, egy kis völgyben található Farkasmály – vagy ahogyan az itteniek emlegetik, a kicsi Szépasszonyvölgy -, ahol több évszázados pincék sorakoznak egymás mellett. A nehéz időkben búvóhelyül is szolgáló kazamatákat az elmúlt években felújították, panziókat, éttermeket építettek hozzájuk. A hely kiválóan alkalmas egy autentikus vacsora elfogyasztására, de kisebb-nagyobb rendezvényekre is.

PM

Rovat: