vasárnap, 2019. szeptember 15., Enikő, Melitta

Balaton – nemcsak „Riviéra” 2. rész

Bár már javában az őszben járunk, sokan igyekszünk egy csipet nyári hangulatot teremteni magunk köré. Mi más hozhatná igazán vissza a nyári életérzést, mint a Balaton? Előző cikkünkben a Magyar Tenger nyugati partvidékéről néztünk meg pár alternatív lehetőséget, most nézzünk szét a keleti részen. Miért érdemes akkor is a környékre utazni, ha már túl hűvös a víz egy kis csobbanásra?

Balaton – nemcsak „Riviéra” 2. rész

A Balatontól alig tizenöt kilométerre északra található Veszprém, a „Királynék Városa”. A színes kulturális programok mellett kellemes sétát tehetünk a történelmi városrészekben. Megcsodálhatjuk a Gizella-kápolnát, az Érseki palotát, vagy ellátogathatunk a különféle múzeumok egyikébe. A barokk várnegyed sajátos hangulata mellett rengeteg látnivalót kínál. A Veszprémi Állatkertben pedig még egy valódi dinó parkot is felkereshetnek az érdeklődők.

Balatonfűzfőn sétálhatunk a Balaton parton; de nem ez a legizgalmasabb programlehetőség a községben. Itt található egy valódi csillagvizsgáló, ami talán többek gyermekkori álmát válthatja valóra. Hozzá nem értőként is nyerhetünk egy kis bepillantást az égbolt drágaköveinek világába. Bejelentkezéssel szakértő előadását is meghallgathatjuk, vagy részt vehetünk bemutatókon, kiállításokon. A csillagvizsgáló kávézójában pedig csodálatos kilátást élvezhetünk a Balatonra.

Balatonkenese neve már régen összeforrt a Kékszalag vitorlásversennyel. Nézőként is nagy élmény egy ilyen rendezvény; de ha lehetőségünk van hajóra szállni, az még jobb. Együtt szelni a vizet a mellettünk repülő sirályokkal felejthetetlen emlék marad. A község másik nevezetessége a ritka tátorján virág, melynek élőhelyét egy tanösvénnyel kereshetjük fel. Kiránduljunk egyet erre; az útvonalon ma is látogatható barlangokat is találunk.

Déli irányban elérhetjük Siófok városát, a méltán kedvelt üdülőhelyet. A Balaton menti Aranypart sok szórakozási lehetőséget nyújt, és otthont ad számos szállodának is. Szintén a parton található a Rózsa-liget, ahol kellemes sétát tehetünk az illatozó virágok és igényes szobrok között. Rengeteg felújítás és fejlesztés emelte a környék szolgáltatásainak színvonalát, így ma keresett wellness központ lett a város. Itt jártunkban érdemes megnézni a Jókai villát, mely egykor szállást adott a híres írónknak. Nevét viseli a város legnagyobb parkja is, mely ideális egy pihentető sétához. Siófokon több templomot is felkereshetünk; ha kirándulni vágyunk, és ellátogathatunk a Töreki Természetvédelmi Területre. Tanösvény és madármegfigyelő kilátó teszi izgalmasabbá a túrát.

A közbeeső kis települések azok számára lehetnek vonzóak, akik nem szeretik maguk körül a tömeget, és szívesen fedeznek fel apró kis szépségeket. A Balaton közelségének varázsa ezeken a helyeken is érvényesül. Ilyenek lehetnek például Balatonalmádi, Balatonakarattya, Balatonvilágos, Balatonszabadi vagy Ságvár. Szinte mindenhol találunk olyan nevezetességet, amire büszkék a helyiek, és érdemes felkeresni. A különféle témájú tanösvények sokszor ezeket mutatják be, könnyen teljesíthető rövid távon.

PM

Rovat: