kedd, 2019. június 25., Vilmos

Balaton – nem csak „Riviéra"

Vizi bicikli, szabad strand, vitorlás, lángos... Kész is a mással össze nem téveszthető balatoni hangulat? Milyen lehetőségeket rejt számunkra a Magyar Tenger, ha a fentieket kimerítettük? Nézzünk kicsit körül.

Balaton – nem csak „Riviéra"

Akiket nem csábít fürdésre a Balaton vize, sem horgászatra az itteni halállomány, nem kell, hogy kihúzzák úti céljaik közül a környéket. Mára számtalan program, látnivaló veszi körül legnagyobb tavunkat, amik bőségesen kitöltenének akár több heti nyaralást is. Főleg a nyár folyamán számtalan zenei eseménynek, fesztiválnak, rendezvénynek ad otthont több partszakasz és tóparti település. Ellátogathatunk tematikus gasztro eseményekre, különféle típusú koncertekre vagy zenei megmozdulásokra, sporthoz vagy helyi nevezetességhez kötődő rendezvényekre. Csak egy kis ízelítő: Fonyódi Harcsafesztivál, Balaton Beach Run futófesztivál, Györöki Jazz Fiesta, Zorall Sörolimpia, Balaton Sound,  ... És talán többünk bakancslistáján szerepel egyszer körbe biciklizni a Balatont. Most nézzünk körül egy kicsit a nyugati parton és környékén, számos izgalmas települést találunk errefelé!

Te is innál egy kis badacsonyit? A legjobb természetesen helyben, utazz el egyszer Badacsonyba! A Balaton parti vulkanikus hegy jellegzetes szépsége, az itteni zamatos bor, a történelmi emlékek rengeteg turistát vonz minden évben. Remek kirándulóhelyek és útvonalak nyújtanak túrázási lehetőségeket és szemet gyönyörködtető tájat.

Badacsonytól északra pár kilométert kell csak mennünk, hogy újabb természeti csodát találjunk: a tapolcai tavas barlangot. Érdekessége, hogy lakott település alatt található, és csónakkal érdemes bejárni. Egy új látogatóközpont segít megismerni a képződmény érdekességeit és kialakulását.

Ha szívesen fürdenénk, emellett gyógyulnánk és lazítanánk természetes vízben és kényeztető wellnessben, keressük fel Hévíz városát. A Balatontól körülbelül 10 km-re fekvő település természetes, állandóan cserélődő és gyógyító vízével igazi kuriózumnak számít. Aki egyszer úszik egyet a télen is 23-25 °C-os, több mint 30 méter mély tóban, nem egykönnyen felejti el az élményt. A város pedig szép látnivalókat és a tó keletkezéséről szóló izgalmas legendákat kínál az ide látogatóknak.

Keszthely is egy olyan város, ahova érdemes eljutni legalább egyszer. Itt van például az ország leglátogatottabb kastélya, az impozáns Festetics-kastély. Gyönyörű építészeti megoldásokkal, változatos kiállításokkal és szépen felújított parkkal vár minket. A város részét képező Fenékpusztán van hazánk egyik igen jelentős madarász helye, a Madárvonulás-kutató Állomás. Számos faj érinti ezt a helyet utazása során, remek lehetőséget adva a megfigyelésükre. Az itt található római kori romokat is keressük fel.

Fenékpusztától párperces autóúttal elérhetjük a Kis-Balatont. Az itteni vadvíz természeti értékeit vezetővel látogathatjuk, de ez nem vesz el az élményből. A vízi madarak kedvelői, a természetfotósok vagy a Tüskevár-rajongók biztosan jól fogják érezni magukat. A Kápolnapusztai Bivalyrezervátumban pedig megismerhetjük ezeknek a hatalmas állatoknak a szokásait, megcsodálhatjuk őket távcsővel.

 

Rovat: