szombat, 2019. április 20., Tivadar

Az én otthonom, az én stílusom

Sokan szeretjük a régi, hagyományos, megbízható dolgokat. Legyen szó hétköznapi eszközökről, ruhákról, bútorokról, de akár még gépekről is. Ezek sokszor tartósabbak, mint mai társaik. Csak van egy kis gond: a dizájnjuk és megjelenésük nem mindig passzol a jelenlegi elképzelésünkhöz vagy környezetünkhöz. Bútorok esetében ezen könnyen segíthetünk!

Az én otthonom, az én stílusom

Egyre többen fognak hozzá otthon hobbi szinten a bútorfelújításhoz, talán a fenti megfontolásból is. Először talán csak a nagymamától örökölt kis éjjeli szekrénykét öltöztetik új köntösbe, mert a szép emlékek miatt nincs szívük kidobni. Ha jól sikerül a végeredmény, onnantól nincs megállás! Ezután már eszükbe jut egy kis asztal is, ami régóta hánykolódik a padláson, hát ahhoz is hozzáfognak. Végül, aki valóban ráérez az ízére, már mindenhol nyitott szemmel jár, hogy újabb és újabb kincseket szerezzen be. Ismerősök pincéjét és padlását átnézi, egy-egy ház lomtalanításakor megjelenik, böngészi a használtbútor hirdetéseket, vagy rendszeresen látogatja a régiségboltokat és vásárokat, bolhapiacokat. Aztán ha rátalál a leendő „szépségre", kezdődhet a munka.

Hogyan lásson hozzá, aki még nem igazán csinált ilyet? Először is alaposan fel kell mérni a bútor állapotát: átnézni a zárakat, a fa részeket hogy nem dohosak-e, nincs-e penész vagy bogár valahol. Ha túl nagy gondot nem találtunk, mehetnek az előkészületek. Általában a már meglévő festék- vagy lakkréteg, esetleg elhasználódott furnér részek eltávolítására kell egy kis időt szánnunk. Használhatunk csiszológépet, csiszolópapírt, vasalót vizes ruhával, vagy hőlégfúvót. Ha ezzel kész vagyunk, talán a legnehezebb munkafolyamatot tudhatjuk magunk mögött. A fém részeket érdemes leszerelni és külön tisztítani. Ezután portalanítsuk és zsírtalanítsuk a felületeket, hogy szépen és tartósan tapadjon a festék mindenhol. Az apróbb hibákat és repedéseket javíthatjuk folyékony fával, fatömítő tapasszal, majd alapozzunk.

Ettől a lépéstől kezdve mindenkinek a fantáziája szabja meg, hogyan tovább. Lefesthetjük harsány színesre, visszafogott minimálra, mintásra, használhatunk stencileket vagy alkalmazhatunk dekupázs technikát szalvétával. Egyre közkedveltebb a krétafesték használata. Ha vintage hatást szeretnénk elérni, fessünk több rétegben más színekkel, és a széleket finoman csiszoljuk le egy picit. De alkothatunk barokk, art deco, rusztikus, modern, vagy dark stílusban is. Hasznos lehet a szélek szép eldolgozásánál maszkoló szalag használata. Ha végeztünk a dekorálással, lakozzuk le a bútort, és szereljük fel a zárakat. Egyedi fogantyúkkal még egyedibbé tehetjük az alkotásunkat.

Mit érdemes felújítani? Sokan szeretik az éjjeliszekrényt a kis mérete miatt, de lehet komódokat, kisebb-nagyobb asztalokat, székeket, fotelokat, lámpákat, nagyobb ruhásszekrényeket, szinte bármit. Akár egy teljesen új funkciójú bútort is létrehozhatunk egy hétköznapi dologból. Ha jó stílusérzékkel rendelkezünk, akkor nagyszerűen feldobhatjuk a hálónkat, nappalinkat, fürdőszobánkat vagy a gyerekszobát egy olyan darabbal, ami máshol biztosan nincs.

PM

 

Rovat: