szerda, 2019. július 17., Endre, Elek

Az emberiség szolgálatában

190 éve, május 8-án született Jean Henri Dunant svájci üzletember, a Vöröskereszt szellemi atyja. Egy nemzetközi segélyszervezet létrehozásának gondolata az 1859-es solferinói ütközet után merült fel benne, amikor szemtanúja volt a több mint 40 ezer sebesült vagy halott katona tragikus sorsának.

Az emberiség szolgálatában

Dunant, akit mélyen megrendítettek az események, a sebesülteken a helyi asszonyok bevonásával próbált segíteni. Ekkor merült fel benne a gondolat, hogy minden országnak létre kellene hozni egy önkéntesekből álló segélyszervezetet a háború sebesültjeinek ápolására, valamint szükség lenne egy nemzetközi egyezményre is a sérültek és az ápolók védelmének érdekében. 4 évvel később, 1863-ban megalapította az Ötök Bizottságát, amiből 1880-ban kifejlődött a mai Vöröskereszt Nemzetközi Bizottság.

Jelképe a svájci zászló inverze, a vörös kereszt lett, feladata pedig a háborús sebesültek, rokkantak ellátása, ápolása. Alapelvei: emberiesség, pártatlanság, semlegesség, függetlenség, önkéntesség, egység, egyetemesség. Három fő jelképe a vörös kereszt, a vörös félhold és a vörös kristály. Az 1864-es genfi egyezmény értelmében a vörös kereszt jelképet orvosi és humanitárius épületekre és járművekre lehet festeni, a katonai támadástól való védelem érdekében. Eredetileg a vörös keresztet szánták egyedüli jelképnek, de néhány muszlim ország ellenezte, a kereszténység jelképének tartották, így kivívták maguknak a vörös félhold használati jogát. 2005-ben a genfi egyezményben hivatalosan is elismertek egy új jelképet, a vörös kristályt. Egyrészt azért, hogy megkönnyítsék Izrael részvételét, másrészt, hogy minden kultúra és vallás számára legyen egy elfogadható jelkép. A Vöröskereszt megalapításáért Dunant 1901-ben megkapta a Béke Nobel-díjat.