péntek, 2019. január 18., Piroska

Az alattomos Chlamydia

Huszonötfélénél több a nemi úton terjedő betegség, s mindközül az egyik legelterjedtebb a Chlamydia trachomatis, ami a nők 70, a férfiak 50 százalékánál semmiféle tünetet nem okozva, rejtőzködően a szervezetben jelen van. Csakhogy a kezeletlen kór súlyos következményekhez vezethet, akár meddőséget is okozhat. 

Az alattomos Chlamydia

A Chlamydia trachomatis rendszertanilag a baktériumok és vírusok közé sorolható vírusszerűen viselkedő, a gazdaszervezet citoplazmájában szaporodó élősködő. Az egyik legelterjedtebb nemi úton terjedő betegség, ami azonban idejében felfezezve gyógyítható. Legnagyobb veszélye, hogy létezését sokszor már csak valamilyen szövődményének diagnosztizálásakor veszik észre.  A 25 évnél fiatalabb, szexuálisan aktív nők közül 10 közül 1 Chlamydiával fertőzött! A 20 éves kor alatt a védekezés nélküli nemi élet miatt meglehetősen nagy a fertőzés kockázata, később pedig a gyakori partnerváltások teszik indokolttá a rendszeres ellenőrzéseket. De a fertőzés nemcsak a nőket érinti, a 20-30 közti férfiak is a kiemelten veszélyeztetett csoportba tartoznak.

A Magyarországon 2-10 százalékos előfordulású fertőzés nem kizárólag szexuális aktussal – ide értve az orális szexet, a közösen használt szexuális segédeszközöket is – terjed, bár kétségtelen, hogy ez a legnagyobb kockázati forrás, azonban egy fertőzött anya szülőútjain áthaladva az újszülött is megfertőződhet. Ugyanakkor egy ölelés, egy csók, egy evőeszköz, egy vécéhasználat, esetleg uszoda nem tesz senkit Clamydia beteggé, viszont a madarak által terjesztett Chlamydia psittaci a tojáson lévő egyéb baktériumokkal is bevihető a szervezetbe.

Mivel nemi úton terjedő vírusról van szó, a leghatékonyabb megelőzés a védekezés. Az óvszeren kívül a helyi fogamzásgátló és az antibakteriális hatású hüvelytabletta vagy krém is óv a fertőzéstől, nem úgy a gyakori hüvelyöblítés, ami az egészséges baktériumflórát is kimossa.

Az esetek többségében a Chlamydia panaszmentes, a legtöbben észrevétlenül esnek át a fertőzésen, bár a nőknek jelzésértékű kell legyen a gyakori vizelési inger, a fájdalmas vizeletürítés, a szokatlan hüvelyi folyás, a menstruációk közti vérzést, az aktus során fellépő fájdalom. Orális vagy anális közösülést követően a garat és a végbél is például fájdalommal, váladékozással járó tünetet produkálhat.

A férfiaknál is előfordul néhány gyanakvásra okot adó jel, például a vizelés közbeni égő, fájó érzés, esetleg a vörös pénisznyílás, vagy a herén jelentkező vöröses, fájdalmas duzzanat.

Miként fentebb már említettük a védekezés nélküli gyakori partnerváltás okot adhat az aggodalomra. Ilyenkor a háziorvostól vagy a nőgyógyásztól kérhető a legközelebbi kórház STD (nemi úton terjedő betegségek)-ambulanciájára beutaló. Ahogy a szakember mondja, a házi használatú tesztek veszélye az, hogy negatív eredménynél, az esetleges panaszok ellenére megnyugszik a beteg és csak későn, vagy egyáltalán nem megy orvoshoz.  Pedig sokszor egy egyszerű vizeletanalízis is elég lenne a kór felismeréséhez, miközben a hüvelykenet és a vér elemzése nem mindig elégséges. Előfordulhat, hogy a húgyutak, a méhnyak, a végbél, a torok váladékát, sőt a szemet is vizsgálni szükséges.

A betegség antibiotikummal jól kezelhető, azonban visszafertőződés elkerüléséhez minden esetben a partnert gyógyszerezése sem maradhat el. Ha egyszer a Chlamydiát sikeresen kiirtották, nem tér vissza többet, hacsak újabb fertőzést nem szed valaki össze. Amennyiben nem sikerül a kúra, akkor komolyabb és jóval nehezebben kezelhető a probléma. Nőknél a medencegyulladás igen gyakori szövődmény, a petevezeték-elzáródás miatti meddőség, a méhen kívüli terhesség, a vetélés és a koraszülés. A férfiaknál a fájdalmas, a nemzőképesség csökkenéséhez is vezető heregyulladás a legtipikusabb szövődmény. Ritkábban ugyan, de előfordul az ízületi-, húgyúti- és szemgyulladást produkáló úgynevezett Reiter-szindróma is.

Krasznai Éva

Rovat: