szerda, 2019. augusztus 21., Sámuel, Hajna

Az Adriai-tenger gyógyereje

Már az ókorban is felismerték a tengeri környezet bőrre és légúti betegségekre gyakorolt jótékony hatását. Hippokratész figyelte meg a tengervíz gyógyító-fertőtlenítő effektusát bőrsérülések esetén. A tapasztalatok a görög mitológiában is testet öltöttek; Aphrodité a tenger habjaiból emelkedett ki, szépségét ennek köszönheti. Galenus, görög származású római orvos, filozófus is hasonló megfigyeléseket tett; légúti problémákkal küszködő betegeinek a sziklákon megtörő hullámok által keltett vízpermet belélegzését javasolta. Nyilván sokan szívesebben kúrálnánk magunkat így. Ha ezt nem mindig tudjuk megtenni, a konzervált változat elérhető spray formájában.

Az Adriai-tenger intrakontinentális tenger; ásványi anyagokban és a szervezet zavartalan működéséhez nélkülözhetetlen nyomelemekben – mint például magnézium, cink, foszfor, jód - gazdag, e tekintetben vizének összetétele ideális, hasonló a vérplazmáéhoz. Ezen anyagok közül különösen nagy arányban találhatók meg az orrnyálkahártyára pozitív hatással bírók.

A modern orvostudomány is felfedezte a tengervíz terápiás hatásait. Ilyen a baktérium- és vírusellenes-, valamint keringésjavító effektus, a sorvadt orrnyálkahártya regenerációjának elősegítése; az itt elhelyezkedő csillószőrök funkcióját javítva hozzájárul az orrüreg tisztulásához. A tengerisó-oldat magnézium-klorid tartalmánál fogva nyákoldó hatású, ezáltal gyorsabban helyreáll a csillószőr-funkció, javítva a tisztuláshoz szükséges nyáktranszportot. Az izotóniás – szervezetünk folyadéktereivel, vérplazmával azonos töménységű - sóoldat rendszeres használatával megelőzhető a fokozott megbetegedési hajlammal járó orrnyálkahártya kiszáradás.

Az ún. hipertóniás sóoldatot tartalmazó készítmények testünk szöveteihez képest közel négyszeres mennyiségben tartalmaznak nátrium-kloridot. Ezeket a spray-ket orrdugulással járó felső légúti megbetegedések, influenza, vírusos nátha, orrmelléküreg-gyulladások kezelésében alkalmazhatjuk eredménnyel. A szert az orrnyálkahártyára juttatva onnan – magasabb sótartalma révén - vizet von el, kíméletesen, de hatékonyan csökkentve ezzel az orr dugulásáért felelős jelentős nyálkahártya-duzzanatot. A duzzanatcsökkentő hatás révén az esetlegesen lezáródott arc- és egyéb melléküregek megnyílnak, ezáltal a betegséggel járó jelentős orrváladéktól is könnyebben megszabadulhatunk. A keletkező váladék módszeres eltávolítása a másodlagosan, szövődményként kialakuló középfül- vagy tüdőgyulladások megelőzése céljából is igen hasznos!

Közismert, hogy a felső légúti fertőzések kapcsán kialakult orrdugulás enyhíthető a gyógyszertárakban recept nélkül kapható, érösszehúzó vegyületet tartalmazó orrcseppek vagy orrspray-k használatával is. Ezek hatásmechanizmusa közös: a hatóanyag az orrüreget bélelő nyálkahártyára jutva a hajszálereket jelentősen szűkíti, ezáltal a nyálkahártya vastagságát csökkenti, megszüntetve az orr dugulását. Sok készítmény – ellensúlyozandó az érösszehúzó hatásból fakadó szárító hatást – egyéb összetevőket, pl. eukaliptuszolajat, levendulaolajat, mentolt tartalmaz, legtöbbjük tartósítószert is. Az illóolajok a használatot kifejezetten kellemessé teszik és ebben rejlik fő veszélyük is, a túlzott használat. Az erőteljes hajszálér-szűkítő hatás ugyanis durva beavatkozás az orrnyálkahártya – például hőmérséklet- és páratartalom-változás hatására kialakuló – önszabályozó folyamatába. Ez az oka, hogy egyik készítményt sem szabad egy hétnél tovább használni, ellenkező esetben kialakulhat a hozzászokás; a felső légúti fertőzés, mint ok gyógyulását követően is fennálló orrdugulás.

Ilyen esetekben a hipertóniás sóoldat elősegíti a sokszor indokolatlanul gyakran- vagy túl hosszú ideig használt orrcseppek, orrspray-k következtében kialakult függőség megszűnését és a korábbiakban említett egészséges önszabályozás visszaállását. A betegség tüneteinek elmúltával visszatérhetünk az izotóniás sóoldatot tartalmazó készítmények rendszeres használatára, életkortól függetlenül, a hozzászokás veszélye nélkül. Segítségükkel a bekerülő szennyeződések, allergiát kiváltó anyagok is hatékonyabban távozhatnak, az orrnyálkahártya- ezáltal a szervezet ellenálló-képessége is fokozódik.

Rovat: