szerda, 2019. július 17., Endre, Elek

Amikor a lelkünk kimerít

Bárhol, bármikor legszívesebben elaludnánk? Fáradékonyak vagyunk, enerváltak és semmi sem hoz lázba? A tüneteknek leggyakrabban lelki oka van. Lehet az pillanatnyi válság, trauma vagy konkrét pszichés betegség. Valamennyi szorongást okoz, ami gyakorlatilag lemeríti a szervezetet, van, hogy egy buszmegállónyi távolságot is csak több megállással tesz meg valaki, vagy akár egy krumpli pucolást is ólmos fáradtság kísér. A gondolkodás lelassul, az emlékezet is nehézkesen működik.

Amikor a lelkünk kimerít

Skizofrénia, pánikbetegség, fóbiák, depresszió, poszttraumás stressz, szenvedélybetegség, személyiségzavar. Bármely pszichés rendellenesség felelős lehet a fizikálisan megmagyarázhatatlan fáradékonyságért. Ugyanilyen hatása lehet egy veszteségnek is, akár egy munkahely, társ, családtag elvesztése gyászreakciót indít, ami szintén szorongást okoz. A depresszió például az élet minden területére kiterjedő gátoltságot okozhat, súlyosabb esetekben még az izomerő is kifárad, már a minimális fizikai aktivitás komoly terhet jelent, akár a vegetatív funkciók is elveszhetnek. A gyógyszeres kezelés - ami egy egészséges embert éppen, hogy lelassít - oldja ezt a szorongást, megszünteti ezt a fajta blokkoltságot, amelynek köszönhetően a beteg képes lesz újra a megszokott tempóban élni, aludni.

A pszichológiában használják az „amotivációs szindróma” fogalmát is, amely a teljes deprimáltságot jelent. Kiégés, kiüresedés jellemzi az ezzel küzdő egyént. Ezt egyrészt okozhatja a folyamatos stressz, a munkahelyi, vagy családi túlvállalás, amikor olyan célokat tűzünk magunk elé, amelyek meghaladják a teljesítőképességünket, de lehet oka a sok túlóra, a monotonitás, teljesítményfokozók használata, vagy egyszerűen az, hogy hiányzik az a környezet, ahol pozitív visszacsatolást kaphatnánk.

 

Rovat: