hétfő, 2019. május 27., Hella

Amikor életre kel valami a kezeink között…

Nem csupán a gyerekek kiváltsága az önfeledt alkotás! Nem csak nekik adatik meg, hogy valami kreatív dologgal foglalkozzanak. Nekünk, felnőtteknek épp úgy szükségünk van erre, hiszen ez az egyik legjobb módszer arra, hogy kikapcsolódjunk, pihenjünk.

Amikor életre kel valami a kezeink között…

Hajnali 4 óra van, elkezdtek csipogni a madarak, az étkező asztalán sorakoznak a friss, nedves, de szélükön már mattuló, száradó kerámiák. Azt, hogy hajnal van, csak akkor vettem észre, amikor az utolsó öklömnyi agyag is el elfogyott a zacskóból, és arra eszméltem, hogy fáj a hátam és a nyakam a görnyedéstől. Addig, amíg alkottam, elveszítettem az időérzékemet, és megszűnt minden bajom. Ezt nevezik flow-nak. És ezzel az érzéssel, a „sodrással”, hogy hagyom magam elmerülni a tevékenységben, mellyel a magyar származású pszichológus, Csíkszentmihályi Mihály foglalkozik évtizedek óta, kivétel nélkül mindenki találkozott már.

Flow

Kicsit misztikusnak hangzik a flow, pedig teljesen hétköznapi dolog a szónak azon értelmében, hogy nem egyfajta tevékenységhez kötött, mégcsak nem is feltétlenül alkotáshoz. Bár kétségtelenül ezt élik át a festők, zeneszerzők, írók, de ugyanez az élmény jelentkezik akkor, ha belemerülünk egy jó könyvbe vagy filmbe, ha elragad minket a tánc vagy a zuhany alatt éneklés öröme, ha a konyhában alkotunk valami finomat és közben szinte repülünk a boldogságtól. De még a monoton munka is képes minket ebbe az állapotba juttatni – utólag mindig meg tudjuk mondani, hogy megtörtént-e ez a varázslat. Belefeledkezünk a pillanatba, a percbe, az érzésbe, és minden más elveszíti a jelentőségét erre az időre. Ez az igazi kikapcsolódás. És az már be van bizonyítva, hogy akiknek gyakran van flow élményük, azok jobbnak, teljesebbnek, boldogabbnak élik meg az életüket!

Transzállapot?

Igen, így is mondhatjuk. Annyira leköt minket valaminek az átélése, valaminek az alkotása, annyira csak az elvégzendő munka lebeg a szemünk előtt (a festmény, a cikk, a megmászandó hegy), hogy úgy érezzük: megállt az idő. Olyannyira koncentrálunk, olyan erős kontrollt tartunk a folyamat felett, hogy semmi más nem kaphat figyelmet – nincs éhség, szomjúság, a derekunk sem fájhat közben és talán azt sem halljuk meg, ha szólnak hozzánk.

Olyan tevékenységek közben éljük át ezt, amelyeket önmagukért, a cselekvésért végzünk el, nem külső jutalom, fizetség motivál minket.

Csíkszentmihályi Mihály 7 pontban fogalmazta meg a flow jelenlétét a TED.com-on elhangzott előadásában.

1. Teljesen elmerülünk abban, amit csinálunk – tökéletesen összpontosított koncentráció.
2. Egyfajta extázis-élmény, mely során a mindennapi valóságot teljesen kívülről látjuk.
3. Egy nagy belső megvilágosodás, amikor tudjuk, hogy mit kell megtennünk, és hogy hogyan kell azt megtennünk.
4. Tudjuk, hogy amit tennünk kell, azt lehetséges megcsinálni, és mi képesek is vagyunk valósítani, mivel képességeink megfelelőek erre.
5. Megszáll minket egyfajta nyugalom – ilyenkor eltűnik minden gond.
6. Időtlenség – csak a pillanatra összpontosítunk, ilyenkor az órák perceknek tűnhetnek.
7. Belső motiváció hajt minket, a jutalom maga a cselekvés.

Stressz ellen flow

„Na ne hülyéskedjenek már, alig látok ki estére a fejemből, mindenem fáj, a lakás szalad, és a gyereknek is mindig van valami kérése, amint egy percre leülök!” Ó, nagyon ismerős ez a helyzet – és még gyerek nélkül is „működik”, mert akkor meg a vacsorakészítés, a hazahozott munka, a tologatott nemszeretem feladatok veszik el az időnket – kinek van ideje és energiája ilyenkor „elmerülni”?

Honnan szerezzünk erőt egy újabb tevékenységhez, ami teljes figyelmet igényel? Vagy még tovább megyek: ha valakinek a napi megélhetésre alig telik, létbizonytalanságban él, akkor biztosan az önmegvalósítás, az elmerülés a fontos? Van, akinek igen – és azok az emberek sokkal kevésbé érzik reménytelennek az életüket!

Igazából ez egy öngerjesztő folyamat: ha egyszer szakítunk magunknak időt, és akár fáradtan is, de belemerülünk valamibe, ami önmagáért jó, amit annyira élvezünk, hogy elkap minket az áramlat és hagyjuk magunkat sodorni, az olyan jutalomban részesít minket, hogy aztán a munkába visszaállva jókedvűbbek, lazábbak, kipihentebbek, terhelhetőbbek lehetünk.

Nem feltétlenül alkotni kell! A futás, a biciklizés, az olvasás, az örömből születő sütés-főzés, egy magával ragadó film is flow-élmény. Kinek mi okoz igazi boldogságot – meg kell találni a nekünk megfelelőt, felnőttként sem szégyen újra rajzolni, elővenni a rég abbahagyott kötést vagy horgolást, elmenni táncolni vagy főzőtanfolyamra.

Csíkszentmihályi Mihály szerint a világ nem arra van kitalálva, hogy az embert elégedetté tegye. Az elégedettségért, boldogságért meg kell dolgozni. Ám mindenki képes arra, hogy megtalálja azt a tevékenységet, amelyben jól érzi magát. A tökéletes élmény, a tökéletesen boldog pillanat olyan történés, amit nem passzívan fogadunk be, hanem mi hozzuk létre. Megdolgozunk érte.

Kéky Kira

Rovat: