hétfő, 2020. január 20., Fábián, Sebestyén

„Ami nem működik, azt elengedem"- interjú Pintácsi Vikivel

Énekel kicsiknek és nosztalgiára vágyó felnőtteknek, Nővarázsoló Műhelyében segít a nőknek megtalálni önmagukat, könyveket írt az anyaság és a női lét nehézségeiről és szépségeiről. Nagy családja mellett még arra is jut ideje, hogy gyerekeken segítsen, amiért állami kitüntetést is kapott. Pintácsi Viki minden tevékenységét áthatja a segíteni akarás és a hit abban, hogy az élet szebbé, jobbá, örömtelibbé tehető.

„Ami nem működik, azt elengedem

Énekesnőként ismerte meg az ország, de az énekesi karrierje mellett még nagyon sok mindennel foglalkozik. Tudatosan törekedett arra, hogy több lábon álljon, vagy egyik tevékenység hozta a másikat?

Próbálom tudatosan élni az életem, aminek az egyik alappillére, hogy sohasem erőltetek semmit, és hagyom, hogy a dolgok maguktól alakuljanak. Mindig igyekszem arra koncentrálni, amivel kapcsolatban olyan érzésem van, hogy szinte magától működik, mintha valamiféle univerzális támogatással haladna. Ami pedig nem igazán megy, azon nem görcsölök, nem ragaszkodom hozzá, elengedem. Mindig ezen elvek alapján változott az életem, érkeztek új feladatok, vagy tűntek el korábbiak.

Karrierje beindulása után viszonylag fiatalon indított énekes-táncos iskolát, amely szép sikereket ért el. Egy időre félretette a tanítást, de többször is nyilatkozott arról, hogy szeretne ezzel többet foglalkozni. Sikerült ismét beillesztenie az életébe?

A tanítás sok időt és odafigyelést igényel. És ha az időbeosztás részét nézem, elsősorban a délutáni időszakot terheli. Mivel mindhárom gyermekem kis- vagy nagykamasz, illetve késő tinédzserkorban van, az ő elfoglaltságaik, edzéseik, zeneóráik teszik ki a délutánjaimat, ráadásul ezeket a foglalkozásokat legszívesebben mindig végig is nézem, hallgatom. Tehát az oktatás jelen pillanatban nem férne bele az életembe, de igaz, hogy nem érzem a dolgot lezártnak.

Fiatal kora óta fotózik, Nővarázsoló Műhelyében pedig hivatásos fotósként dolgozik. A smink, a szép fizura és haj mellett hogyan tudja kihozni fotósként az ügyfelekből az igazi nőt? Van erre valamilyen bevett módszere, vagy minden hölgy másként lesz önfeledt és boldog a fényképezés során?

Tetszik ez a kérdés, mert éppen most kezdtek el az eddiginél is jobban érdekelni a különböző személyiség típusok, hiszen minden ember egy önálló individuum, és ez másféle viszonyulást, megértést igényel. A Nővarázsoló Műhelyben az alapvető technikai katalizátorokon túl a beszélgetés, az önbizalom fokozása, az „Igazi Én" meglátása, csodáik észrevétele a feladatom. Az önszeretet irányába való elmozdulás a fő cél, mert hosszú távon ez hozza a változást. A fotózás idejére én – így szoktam fogalmazni - beleszeretek a modellembe, és arra a kis időre őt látom a világon a legszebbnek. Azt hiszem, ez az oka, hogy végül ők is képesek szépnek és csodásnak látni önmagukat a képeken, és remélhetőleg azt követően is.

Énekesként elsősorban gyerekműsorokat vállal. Egy új albumot is tervezett régi és új gyerekdalokkal. Összeállt már az új anyag?

Újabban nem csupán gyermekeknek énekelek. Retro műsorom is van, a Hungária Tribute-tel is fellépek időnként, és két élőzenés programom is van. Az egyik a Pintácsi Viki és Krisz Rudolf Acoustic Live, valamint a gyermekeimmel és zenész barátaikkal a Pintácsi Viki és Viktor Dal Est. Gyermekműsorom is igazán aktív, és sokat lépek fel vele, de jelenleg nem tervezek új albumot.

Három könyvet is írt, amelyekben a saját tapasztalatain keresztül próbál segíteni a nőknek bizonyos élethelyzetekben. Milyen visszajelzéseket kapott, mennyire hatott felszabadítóan az olvasóira egy ismert médiaszemélyiség önvallomása az anyaságról, a nőiségről?

Rengeteg pozitív visszajelzést kapok hölgyektől, hogy az életük alakulása, változása hozzám kötődik. Rendszeresen posztolok segítő, bíztató írásokat, nagyon szeretek írni. Elég sokan keresnek fel, hogy egyénileg tanácsot kérjenek, úgyhogy most éppen az a tervem, hogy ezen a vonalon is képezzem magam, hogy tudatosan és szakszerűen tudjak segíteni.

Göncz Árpádtól kapta meg az ezüst érdemrendet karitatív tevékenységéért. Milyen kezdeményezésekben vett részt, illetve milyen jótékonysági akciókat szervezett?

Elsősorban beteg gyermekekkel kapcsolatos akciónkban, kampányokban tevékenykedtem, ezért kaptam az elismerést, ami nagyon jól esett.

Amellett, hogy nagyon sokféle dologgal foglalkozik, háromgyermekes édesanya, férjével összesen négy gyermeket nevelnek. Mi az a közös tevékenység, esemény a családban, amelyről soha nem mondana le a munka kedvéért?

Nem könnyű egy nyaralás, vagy szabadidős program megszervezése egy ekkora család számára. Amihez ragaszkodunk mindig, az a közös nagy nyaralás, ami minden évben szuperül sikerül. Rendszeresen mind ott vagyunk a Gitármánia Zenei továbbképző táborban is Szolnokon. Hétvégente maximum az egyik napon dolgozom, és havonta legalább két teljesen szabad hétvégét is megoldok. Hétköznapokon pedig mindenhova én viszem őket, de a haza hurcolásban már részt vesz a férjem is, mert nem mindig tudok egyszerre két helyen lenni. Imádunk egyébként mozizni, kutyát sétáltatni, mászkálni, szabaduló szobába járni, és újabban a sport is közös elfoglaltságunk.

Gyermekei is foglalkoznak énekléssel, zenéléssel. Szakmabeliként felügyeli a szárnypróbálgatásaikat, vagy hagyja, hogy a maguk útját járják? Milyen szakmai tanácsokkal látja el őket?

Nagyon szabad szellemben nevelem őket, sok kritika is ér emiatt, de hiszem, hogy ettől lesznek kreatívak és képesek az igazi útjukat járni. Mindent megmutatni, majd hagyni... ezt vallom. Ketten már egészen nagyok, és komoly eredményeket érnek el, szóval úgy érzem, nem rossz a módszer. Tanáccsal inkább csak akkor látom el őket, ha kérik, nem erőszakoskodom.

Fotó és smink: Pintácsi-Farkas Anka, frizura: Domokos Bea

PM

Rovat: