péntek, 2019. július 19., Emília

Aludjon, ha kedves az élete!

A hőség nagyon nem tesz jót most az alvókánknak, pedig a kevés vagy rossz minőségű alvás megbetegíthet minket. Íme néhány trükk, hogy sikerüljön a kánikula idején is eleget szunyálni!

Aludjon, ha kedves az élete!

Az álmatlanság komoly szívbetegségek okozója lehet

Bizony ám! És az összefüggés egyértelmű, közvetlen. az álmatlanság, különösen, ha rövid alvásidőtartammal társul, a következő betegségek kockázatemelkedésével társul: magas vérnyomás, szívkoszorúér-betegség, szívelégtelenség. És ha ez nem lenne elég, még a depresszió kockázatát is növeli.

De mi zavarja meg az elalvást, átalvást?

Hát, most leginkább a hőség. A hálószoba ideális hőmérséklete 20 fok vagy annál is kevesebb, most viszont (hacsak nem vályogházban lakunk, vagy ősrégi 1 méter vastag falú házban) örülhetünk, ha a lakás éjszaka kicsit hűl a nappali forrósághoz képest. Ha van légkondicionáló, akkor azt érdemes éjjelre is használni, persze csak akkor, ha a hangjától képesek vagyunk aludni. A jobb típusoknak van éjszakai üzemmódjuk, olyankor csendesebbek, esetleg bizonyos idő után ki is kapcsolnak.

Ennek hiányában marad a fehérneműben vagy teljesen meztelenül alvás, a takaró helyett csupán egy lepedővel, vagy még annyival sem takarózás, illetve (ha csendes) a ventilátor. De tudni kell, hogy a ventilátor és a légkondi miatt gyorsabban párolog a nedvesség mindenhonnan, mi magunk is több folyadékot veszíthetünk. Tehát legyen kéznél egy pohár víz, nehogy aztán a szomjúság zavarja az alvásunkat!

A kibírhatatlan hőség idején bevethető még a nedves törülköző bekészítése az ágyba (ne legyen lucskos, mert akkor a matrac is elázik), csupán annyira nedves, hogy a nyakunkat, könyökhajlatunkat hűteni tudjuk vele.

Van, aki ilyenkor a mélyhűtőből előveszi a jégakkukat és beteszi az ágyba a lepedő alá vagy bebugyolálva vékony textilbe – ha hűvösségre vágyik, akkor odabújik hozzá.

Bár alapvetően azt tanácsolják, hogy ne szundikáljunk nap közben, de ha a kánikulában délután álmosodik el (és van lehetősége aludni), akkor nyugodtan tegye meg, éjjel majd később kerül ágyba, amikor csökken a lakás hőmérséklete is. Nemrég kiderítették: a délutáni alvás vérnyomáscsökkentő hatású lehet és csökkentheti a szívroham kockázatát. Szóval ha álmos, akkor dőljön le egy kicsit.

Még akkor is, ha egyébként könnyen és jól alszik, de a hőség nem engedi pihenni, használjon enyhe altatót vagy gyógynövényes termékeket. Ha már el tudott aludni ebben a melegben, akkor kisebb az esélye, hogy felébred, ráadásul a hajnalhoz egyre közelebb a hőmérséklet is csökken. Apropó! Hajnal!

A vastag sötétítők kinn rekesztik a szellőt és a hűvösebb éjszakai levegőt – ilyenkor inkább húzzuk el a függönyöket, tárjuk szélesre az ablakot – és dugjunk be szúnyog riasztót!

Az sem ördögtől való, hogy - ha van erre lehetőségünk – a forróság ideje alatt nem a lakásban hajtjuk álomra a fejünket. Az erkélyen, teraszon, a kertben aludni romantikus, izgalmas – újra gyereknek érezhetjük magunkat. Szúnyogriasztó, vékony takaró, matrac vagy kivihető (vendég)ágy kell, és szép éjszakánk lesz! Persze a reggeli napfény miatt korábban kelünk majd, de az a pár óra előtte nagyon kellemes lesz.

Mi zavarhatja meg még az álmunkat?

Lelki problémáink, stressz, a melegben fokozódó nyavalyáink, például az asztma vagy szívbetegségek, a zaj, de még az altatónak gondolt alkohol is.

Az alkohol bár álmosíthat és az elalvást segíti, de lebomlása ideje alatt ébresztő hatású: egyrészt pisilni kell, mert kihajtja a vizet, ám élettanilag a mélyalvás fázisában már ébresztőleg hat.

A fájdalmat is száműznünk kell. Ha nincs kánikula, akkor sem jó úgy lefeküdni, hogy fáj valamink, ám a hőség a tűrőképességünket még jobban próbára teszi! Ne szenvedjen, vegyen be fájdalomcsillapítót!

Ha mégsem tud aludni

Ha nem jön álom a szemére, ne erőltesse. Még rosszabb lesz. Keljen fel, vegyen fürdőt vagy zuhanyt, nézze az éjszakát, vagy olvasgasson, olyan tevékenységet végezzen, ami esetleg elálmosítja. Ha végképp nem tud aludni, akkor váltson az ellenkezőjére: izgalmas lehet hajnal kettőkor főzni kezdeni, megnézni egy rég halogatott filmet, zenét hallgatni, megválaszolni egy régóta tologatott levelet, tenni egy sétát egyedül vagy a kutyával… Megvárni a napfelkeltét, korán elmenni a piacra vagy a pékségbe… Igaz, hogy aznap kevesebbet fog aludni, de az élmény hatására jobb napja lesz, úgy érzi majd, hogy újra gyermek, aki egy csodás világot fedezhet fel.

Semmiképp ne hánykolódjon álmatlanul az ágyban, mert az elalvást – ha az előző praktikákon túl van – nem tudja erőltetni, ha görcsösen próbálkozik, csak még jobban felébred.

Hogyan készülhet az alvásra?

Ha problémás alvó – mert vannak, akik csak leteszik a fejüket és már alszanak is, mindegy mikor és hol – akkor nagyjából két órával a lefekvés előtt már ne végezzen olyan tevékenységet, ami felzaklatja, felébreszti, stresszeli. Ne olyankor kezdjen takarítani, vitatkozni, intenzíven sportolni. A nikotin is felizgatja a szervezetet, így – ha nem sikerült még leszoknia – elalvás előtt már ne gyújtson rá. A tele has egyeseknél álmosságot okoz, másoknál nehezíti az elalvást, de az biztos, hogy a mélyalvási fázist rontja.

Elaludtam, mégis elnyűtten ébredek

Más tészta, ha az elalvás éppenséggel menne, csakhogy az illető reggel elnyűttebb, fáradtabb, mint mikor ágyba került. Ezt egy légzéskimaradással járó alvásbetegség, az alvási apnoe okozhatja. Ilyenkor a lélegzetvétel pár másodpercre, de akár fél-egy percre is kimaradhat, és az agy küld riasztást az ébredésre, hogy a halált elkerülje.

Ez komoly betegség, mely kivizsgálást és kezelést igényel. Az alvás apnoe fokozott nappali aluszékonysággal jár, ami akár 10-szeresére is növeli a munkahelyi, otthoni és közúti balesetek gyakoriságát.

Kéky Kira 

Rovat: