péntek, 2019. január 18., Piroska

Alattomos, néma kór: a hipertónia

Több olyan betegség is létezik, mely azért szedhet áldozatokat zavartalanul, mert tünetek híján az ebben szenvedők azt sem tudják, hogy veszélyben vannak. Pedig két perc alatt kiderül, ha magas a kockázat. Ilyen például a hipertónia, a magas vérnyomás. Május a vérnyomásmérés hónapja Magyarországon – most számtalan helyen bárki ingyenesen mérethet vérnyomást.

Alattomos, néma kór: a hipertónia

A magas vérnyomás több más társával együtt néma gyilkos, és nem túlzás ez a drámai kifejezés, hiszen magának a magas vérnyomásbak nincsenek tünetei. Nem jelentkezik fájdalomként, és akár évtizedekig is magas lehet valakinek a vérnyomása, akár 180-200-as lehet a felső érték, még ezt is teljesen jól tolerálják az emberek – tünet- és panaszmentesen élik a mindennapjaikat. A szervezet a fokozatosan megemelkedő, aztán tartóssá váló magas vérnyomáshoz hozzászokik, kompenzál.

Ráadásul a köztudatban az van, hogy látászavart, fejfájást esetleg orrvérzést okoz a hipertónia, tehát ha valakinek ilyen nincs, akkor azt hiszi, minden rendben.

Pedig sajnos nem így van!

Az érfalak ellenállnak, ameddig csak tudnak. Maximum – és ritkán! – fáradékonyság, átmeneti alvászavar, fejfájás jelentkezhet. Ám gyakran előfordul, hogy az első tünet egyben az utolsó is: a roncsoló agyvérzés, vagy szívroham mutatja meg – már a kórházban – hogy az illetőnek az „egekben van a vérnyomása”.

A szívinfarktushoz, stroke-hoz vezető utat, vagy inkább időt akár meg is felezhetik, a hipertónia „szövetségesei”: a magas koleszterinszint, a dohányzás, az elhízás, a cukorbetegség. A magas koleszterinszintnek aztán végképp semmi kézzelfogható jele nincs, az is évtizedekig magas tud lenni, mielőtt végzetes tünetekkel megmutatná, hogy elzárta az ereket.

A magas vérnyomás komoly betegségek okozója lehet: károsítja az erek falának belső rétegét, ez lerakódásokhoz, vizenyőhöz és vérrögök keletkezéséhez is vezethet. A kezeletlen betegség hajlamosabbá tesz stroke-ra, szívinfarktushoz, a szívizom elhalásához is vezethet, de okozója lehet a szívelégtelenségnek is, illetve az ideghártya, a retina ereinek összehúzása folytán akár a vaksághoz is hozzájárulhat. A veseműködés is károsodik miatta.

Magyarországon évente 5000 ember halála köthető ehhez a tünetegyütteshez.

A vérnyomás két mérőszáma közül az első, ami a magasabb érték, a szív összehúzódásakor az erekben uralkodó nyomást mutatja meg. A második értéket, ami jóval alacsonyabb, akkor olvassa le a vérnyomásmérő készülék, amikor a szív kamrái elernyednek. Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha 140/90 Hgmm fölötti értékeket mérünk. Ez orvosi ellátást igényel, és enyhébb esetben életmódváltással (például fogyással, rendszerese testmozgással) csökkenthető, rosszabb esetben vérnyomáscsökkentő szedésére van szükség.

Veszélyes lehet a magas vérnyomás drasztikus kezelése

Ha kiderül, hogy valaki 200 körüli értékekkel él, akkor sok orvos reflexszerűen igyekszik gyorsan csökkenteni az életveszélyes szövődmények kockázatát, ezért minél erősebb gyógyszert ad, hogy normalizálja a vérnyomást. Ám ez veszélyes.

Az a helyzet, hogy az orvosok nagyon erős és nagyon hatékony gyógyszerekkel vannak ellátva, van olyan készítmény, amelyben (egy tablettában) több, akár 2-3 hatóanyag is kombinálva van.  Ez rendkívül hasznos, mert hosszútávon segít a betegeknek, megkönnyíti a terápia betartását, az együttműködést – hiszen könnyebb bevenni egy tablettát, mint két-három különbözőt is szedni.

Ám néha az orvosok túl gyorsan szeretnék a kívánt értéket elérni, és ez visszaüt. A kombinált készítmények képesek akár két-három nap alatt is a 70-80 Hgmm értéknyi különbséget áthidalni. Ilyenkor előfordulhat, hogy a beteg megméri a vérnyomását, az ideális 120-130-as értéket látja, csakhogy ő rosszul van, szédeleg, rossz esetben el is ájul. Mire fog gondolni? Hogy a gyógyszer előtt semmi panasza nem volt, most meg ugyan szép a vérnyomásértéke, viszont nem képes a normális életvitelt folytatni, dolgozni, mert a hirtelen vérnyomáscsökkenés túl drasztikus, és állandó szédülést, fáradékonyságot tapasztal. És ilyenkor meghozhatja a döntést, hogy ő bizony az életbe többé nem fog több vérnyomáscsökkentőt bevenni, hiszen attól rosszul van!

Ilyenkor nagyon is megtérül, hogy ha a vérnyomást kisebb lépésekben, fokozatosan csökkentik, mert akkor a szervezetnek van ideje hozzászokni az új értékhez. A beteget többször visszarendelve a hosszú távú együttműködés is megvalósul és ez az egyik kulcsa sikeres vérnyomás-kezelésnek.

A láthatatlan, de súlyos következmények miatt tehát fontos, hogy félévente-évente még az is megméresse a vérnyomását, aki egyébként egészségesnek hiszi magát, különösen akkor, ha az életmódjában vannak rizikófaktorok, például túlsúlyos, dohányzik, vagy nem sportol.

Májusban, a vérnyomásmérés hónapjában erre lehetőség van rengeteg patikában, az orvosoknál, szűrőnapokon, és bevásárlóközpontokban is lesznek kitelepült vérnyomásmérések. Szánjon rá pár percet, mert lehet, hogy az élete múlik ezen!

Kéky Kira

Rovat: