vasárnap, 2019. május 26., Fülöp, Evelin

Adventi kirándulás Ausztriában

Nyugati szomszédunk évtizedek óta elvarázsolja lakóit és az oda érkező turistákat látványosabbnál látványosabb tradicionális karácsonyi vásáraival. Az ünnep előtti néhány hét kiváló időszak arra, hogy a kóstolgatások és vásárlások közepette felfedezzük, vagy újra megcsodáljuk Ausztria építészeti és természeti szépségeit is.

Adventi kirándulás Ausztriában

Bécs

Akármerre járunk az osztrák fővárosban, mindenütt ráakadunk egy-egy mesebeli, fényárban úszó karácsonyi piacra, ahol kedvünkre válogathatunk a mézes-fűszeres édességekből, sült kolbászokból, és kortyolhatunk hozzá forró teát, puncsot vagy forralt bort. Mindent megtalálunk, mi a szájnak, és persze a szemnek ingere. A város nevezetességei mindenütt körülvesznek bennünket, vessünk hát rájuk is egy pillantást, ha már arra járunk.

A várost átszelő, több mint 5 kilométer hosszú Ringstrasse mentén csodálatos palotákat és Bécs legfontosabb intézményeit találjuk, egyebek között a Parlamentet, a Várszínházat, a Városházát, az Állami Operaházat, az Iparművészeti Múzeumot, vagy a bécsi tőzsdét és egyetemet. Az egykori középkori várból Habsburg-rezidenciává vált, ma pedig a miniszterelnök hivatalának is otthont adó Hofburgot nem csak kívülről érdemes megcsodálni, a monumentális épület ugyanis több kiállításnak is helyet ad. Itt található a Sisi Múzeum, a látogatható császári lakosztályok, a Néprajzi és a Szépművészeti Múzeum is. A Stephansdom, vagyis a Szent István Székesegyház gótikus tornyaival mára Bécs jelképévé vált. Ha rászánjuk magunkat, hogy a több mint 300 lépcsőt megmásszuk, amely a toronyba vezet, lélegzetelállító panorámába lesz részünk. A barokk építészet egyik remeke a Belvedere kastély, amely ma olyan híres művészek alkotásainak otthonául szolgál, mint Gustav Klimt, Egon Schiele vagy Oskar Kokoschka. Kicsit távolabb esik a központtól, de aki már járt ott, azt tudja, hogy a Habsburgok nyári rezindenciája, a Schönbrunni kastély szintén kihagyhatatlan.

Az építészeti és művészeti remekek mellett egyéb színvonalas kikapcsolódási lehetőségekben is bővelkedik Bécs. A Práternél álló Óriáskerék több mint száz éve áll a látogatók rendelkezésére, a kocsikból szintén egyedülálló kilátás nyílik a városra. Mellette található Madame Tussauds panoptikuma 80 híresség viaszfigurájával. Ebben az évben nyílt meg Sisi királyné korát és életét bemutató interaktív tárlat, amely betekintést enged a magyarok kedvencének is számító császárné mindennapjaiba. Aki inkább állatos kalandokra vágyik, keresse föl a Tenger Házát, ahol az édesvízi és tengeri halakat nem csupán megcsodálni lehet, hanem az etetésükön is részt vehetnek az érdeklődők. A Schönbrunni állatkertről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni: a világon a legrégebbi, az egyik legszebbnek és legmodernebbnek tartják, és már négyszer került az európai ranglista élére.

Adventi vásárok Bécsben: Am Hof, Spittelberg, Rathausplatz, Stephansplatz, Maria-Theresian Platz, Freyung, Hirschtetteni kertek, Belvedere kastély, Schönbrunni kastély, Karlsplatz, Riesenradplatz, Türkenschanzplatz, Wilhelminenberg

Burgenland

Leginkább csak átutazunk Ausztria legkeletibb tartományán, ezúttal legyen az úti célunk a természeti látnivalókban gazdag elbűvölő tartomány! A Fertő-tó osztrák oldala a maga Nemzeti Parkjával már önmagában megér egy látogatást, még ha hidegebb is az idő. A határtól nem fekszik mesze a Fraknói vár, ahol egyebek között egy Drakula grófot ábrázoló festmény is vár bennünket. A hírhedt történelmi figura mellett a híres Esterházy ősök portréi is helyet kaptak a várban csakúgy, mint díszes barokk bútoraik és fegyvergyűjteményük. Egy reneszánsz kastély vált otthonává egy izgalmas interaktív természeti élménymúzeumnak: Lackenbachban a különböző életterek nem csak megcsodálhatóak, hanem meg is szagolhatóak és érinthetőek. A zenerajongók semmiképpen se hagyják Haydn Eisenstadtban álló házát, ahol a világhírű zeneszerző élete és munkássága elevenedik meg bútorai, személyes tárgyai révén.

Adventi vásárok Burgenlandban: Fraknó vára, Tabor- kastély, kobersdorfi kastély, halbturni kastély, lackenbachi kastély, Esterházy-kastély, Esienstadt, Bad Sauerbrunn, Stadtschlaining, Tatzmannsdorf, Szentmargitbánya

Salzburg

Noha kicsit többet kell utaznunk Magyarországról, megéri a fáradtságot e csodálatos osztrák város, ahol a látnivalókért viszont már nem kell sokat mennünk, mert gyalogosan is viszonylag gyorsan elérhetőek. Mozart szülővárosában a zeneszerző szülő- és lakóháza is látogatható. Kastélyokban, várakban, templomokban itt sincs hiány: érdemes felkeresni a Hohensalzburg várát, a Ferencesek templomát, a Szent Péter negyed templomát, kolostorát és temetőjét, a Mirabell vagy a hellbrunni kastélyt. A kultúrára vágyók nézzenek be a város történetét bemutató Salzburgmuseumba, a Természet Házába, a Modern Művészetek Múzeumába vagy a Panoramamuseumba.

Adventi vásárok: Mirabellplatz, Burghof (Hohensalzburg erőd), Hellbrunn

Karintia

Tavak és havas hegycsúcsok – festő táj fogadja Ausztria legdélibb tartományában a látogatókat. A természeti szépségekben bővelkedő vidék számos felfedezni valót kínál ebben a hideg időszakban is. A tavak körül nem csak nyáron lehet elidőzni, a téli hónapokban a fürdőzés helyett koncentráljunk a körülöttük álló csodálatos villákra. Különösen sokat találunk belőlük a gazdagok találkozóhelyéül szolgáló Wörthi-tó környékén. Az Ossiachi-tó mellett bukkanhatunk rá egy ezeréves apátságra, amely a felújításoknak köszönhetően számos kulturális rendezvény helyszíne. Hasonló célokat szolgál a Millstatti-tó mellett álló apátság, illetve itt található az Alpok legszebb reneszánsz építményének számító Porcia kastély. Ne hagyjuk ki Klagenfurtot, ha már eddig elautóztunk, a városka egyik legfőbb nevezetessége a szecessziós stílusban épült városi színház.

Adventi vásárok Karintiában: Millstatti-tó, Ossiachi-tó, Villach, Klagenfurt, Velden, Pörtschach, Seltenheim

Rovat: