kedd, 2019. június 25., Vilmos

A 3D-s nyomtatás a gyógyszergyártásban is új perspektívákat nyit meg

Egy ipari forradalom zajlik a szemünk előtt, ugyanis a 3D nyomtatás az eddigi gyártási eljárásokkal ellentétben nem egy nagyobb darabból vágja, marja, vagy faragja ki a létrehozandó anyagot, hanem egy számítógépes modell alapján felépítve, egyedi paraméterek szerint „kinyomtatva”, rendkívül pontos idomokat hozhatnak létre, ezzel a merőben új technológia alkalmazásával.

A 3D-s nyomtatás a gyógyszergyártásban is új perspektívákat nyit meg

A felhasználható alapanyagok listája folyamatosan bővül, ugyanis a műanyagon felül már puha fémek, csokoládé, fagyi, grafit, de még emberi sejtek is használhatóak. Természetesen a 3D nyomtatás nyújtotta lehetőségek az iparon kívül az egészségügy különböző területei, így az orvostudomány és a gyógyszergyártás számára is új lehetőségeket nyitott meg.

Az orvostudományokban olyan eredmények láttak napvilágot, mint például tökéletesen illeszkedő protézisek, csontpótlók és sínek. Előbbiek mellett az edukációban is lényeges helyet foglal el a technológia: az orvostanhallgatók rendkívül részletesen kidolgozott modellek segítségével tanulhatnak, szinte bármilyen szerv, testrész, stb. 3 dimenziós modellje elkészíthető számukra.

A gyógyszergyártás is felfedezte már magának a technológiát: nemrég jelent meg az első 3D nyomtatással készült orvosság az Egyesült Államokban. Egyedi, réteges szerkezetének köszönhetően a szervezetben rendkívül gyorsan szétesik, így nagymértékben lecsökken a felszívódáshoz szükséges idő. Emellett nagyobb hatóanyag mennyiséget lehet kisebb méretű tablettákban elhelyezni, amivel a gyógyszer lenyelését is megkönnyítették.

Az új technológiával előállított gyógyszer nem marad egyedülálló a piacon, minden bizonnyal számos készítmény követi majd az elkövetkezendő években, évtizedekben.